A bolgár férfit az M1-es bábolnai pihenőhelyére kísérték ki egy alaposabb ellenőrzésre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai. Miután azt mondta, hogy nincs bejelenteni való csomagja, a pénzügyőrök átvizsgálták a járművet.

A vizsgálat során 5 apró kölyökkutyára bukkantak, útlevelek nélkül. A kormányhivatal hatósági állatorvosa megállapította, hogy az ebek alig 7-8 hetesek.

A szakember azt is megállapította, hogy hogy a bemutatott oltási könyvek egy része nem köthető az állatokhoz, mivel azok nem rendelkeztek csippel, az iratok másik része pedig hamis adatokat tartalmazott – számolt be róla közleményében a NAV.

Az állatok fiatal kora, valamint a csip, az útlevél és a kötelező oltások hiánya miatt a kölyköket az állatorvos elkobozta. Jelenleg egy állatvédő egyesület vendégszeretetét élvezik.

A NAV megjegyzi, hogy aki házikedvenccel szeretne utazni az Európai Unión belül, annak az utazás előtt állatútlevelet, továbbá állategészségügyi bizonyítványt kell kiváltania a lakóhely szerinti illetékes állatorvosnál. A dokumentumokhoz az állatnak rendelkeznie kell a szükséges védőoltásokkal, valamint transponderrel beazonosíthatónak kell lennie. Ha harmadik országba szeretne valaki utazni a kedvencével, úgy a célország vonatkozó szabályit is figyelembe kell venni.

Szemet szúrt a „furfangos kárpitos” a NAV-nak

Nem a hagyományos szigetelőanyag került annak a kisbusznak az oldalkárpitjaiba, amit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai Csongrád-Csanád vármegyénél nem engedtek tovább.