A NATO-szövetségesek figyelmeztetik Magyarországot az Oroszországgal fennálló „szoros és bővülő” kapcsolatának veszélyeire, és ha ez Budapest politikai döntése, akkor „el kell döntenünk, hogyan védhetjük meg legjobban a biztonsági érdekeinket” – mondta David Pressman amerikai nagykövet a Magyarország NATO-tagságának 25. évfordulója alkalmából tartott beszédében.

Ezeket a jogos biztonsági aggodalmakat, amelyekben Magyarország 31 szövetségese osztozik, nem lehet figyelmen kívül hagyni

– jelentette ki a nagykövet a Reuters beszámolója szerint.

Pressman szerint Magyarország egy olyan szövetséges, amely „másként viselkedik”, amikor nyíltan felszólítja az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy vonják el Ukrajnát a katonai támogatástól, hogy azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat kényszerítsenek ki.

„Az Egyesült Államok is békét akar. Azt akarjuk, hogy ez a háború véget érjen. De a magyar javaslat nem állja meg a helyét” – magyarázta.

Az Orbán-kormány és a Biden-adminisztráció közötti feszült viszony tovább súlyosbodott az elmúlt hetekben, miután a magyar miniszterelnök floridai birtokán találkozott Donald Trumppal, aki arról beszélt, hogy azok az országok jelentenek valódi veszélyt a NATO-ra, amelyek nem költenek GDP-arányosan legalább 2 százalékot a hadiiparra.

„Magyarország mindig nagy tisztelettel tekintett és tekint az Egyesült Államokra. Ez a mai beszéd azonban nem egy nagykövethez méltó beszéd, hanem sokkal inkább egy baloldali politikai aktivista beszéde volt” – reagált Menczer Tamás, a külügyminisztérium államtitkára David Pressman szavaira.