Azoknak, akik 2024. január 1. után létesítenek háztartási méretű napelemes rendszert, már csak a kedvezőtlenebb bruttó elszámolás alapján lesz lehetőségük használni azt, azonban energiatárolással és rendszer-optimalizálással továbbra is megéri beruházni a napelemekre.

Szenyán Endre, az A1 Solar Kft. ügyvezetője adatokkal alátámasztott példájában mutatja be a választási lehetőségeinket a bruttó elszámolás mentén: továbbra sem jelent meg hivatalosan, hogy mennyiért veszik majd át a megtermelt energiát, azonban a feltételezések szerint 5 forint körül alakul majd.

Ha hagyományos, nem hibrid rendszert telepítünk, nem tudunk közvetlenül energiát eltárolni, s minden egyes, a háztartásban megtermelt, és el nem használt kWh-t visszatáplálunk a villamos hálózatra, amiért a szolgáltatótól 5 forintot kapunk, kilowattóránként.

Hozzátette, hogy amikor nekünk van szükségünk áramra, rezsi-csökkentett áron 35 forintért, felette pedig 70 forintért vásárolunk ugyanennyi energiát, így a beruházás megtérülési ideje 20 év is lehet, vagyis ez a módozat a legrosszabb választási lehetőségünk.

Vázolta, hogy akkor jár a legjobban a fogyasztó, ha a megtermelt, de fel nem használt energiát elraktározza, és ha a napelemek termelése kisebb a fogyasztásnál, akkor a eltett energiából vételez a szolgáltató helyett.

A fejlett inverter és akkumulátor-egység arra is képes, hogy egy előre meghatározott programmal napközben inkább az akkumulátor töltését részesítse előnyben, a felesleget pedig visszatáplálja a hálózatba.

A paletta ezen a téren egyre szélesebb, a mi tesztjeink alapján azonban számtalan rugalmas beállítási lehetőségével kimagaslik közülük a német gyökerű Sunways gyártó.

– mondta Szenyán Endre.

Költséghatékony megoldás lehet még a fölösleges energiát hőként tárolni, és éjszaka felhasználni, valamint az akkumulátorral kiegészített hibrid inverteres kombináció is tovább optimalizálható egy külön eszközzel, vagy egy okosotthon-központra telepített szoftverrel: ez a beruházás nagyjából 200 ezer forintba kerül, de egyszerű és rengeteg jövőbeli lehetőséget tartogat.

A számok alapján egy tradicionális, körülbelül kétmillió forintos beruházással létrehozott 5kW-os rendszer a régi elszámolás alapján 8-9 év alatt térül meg.

Egy ugyanekkora hibrid inverteres rendszer kiépítése, szintén 5 kWh-os akkumulátorral 3 millió 200 ezer forint, melynek megtérülése a mostani jogi feltételek mellett 13-14 évre tehető, ám a magasabb energiaárak mellett akár a a felére, vagy harmadára is eshet.

A fenti példákból jól látszik, hogy bár lassabban, de továbbra is megtérülő beruházás a napelemes rendszer telepítése. Összetettebb, bonyolultabb rendszerekről van szó, ehhez nagy szaktudás és tapasztalat szükséges, s már a tervezésnél körültekintően kell eljárni. Ezért különösen fontos, hogy olyan napelemes céget válasszunk, amely régóta jelen van a piacon, erős referenciákkal rendelkezik, minőségi alapanyagokkal dolgozik, s magasan kvalifikált szakemberek végzik a munkát a tervezéstől a kivitelezésig

– hívta fel a figyelmet a szakértő.