Kecskemétről Balatonfenyvesre érkezett a felújított Bugaci Kispöfögő. Az 1905-1951-ig gyártott különleges mozdonytípusból mindössze 142 darab készült, így egy igazán különleges gőzös lesz Nagyberek térségének turisztikai látványossága – írja a hírbalaton.

A Magyar Turisztikai Ügynökség cáfolja, hogy a Balatont már nem látogatják annyian

Ágazati adatok alapján cáfolta a Magyar Turisztikai Ügynökség, hogy harminc, vagy akár negyven százalékkal is kevesebb vendég fordul meg a Balatonon a mostani szezonban.Ha kíváncsi a részletekre

490-es sorozatú jármű a MÁV Gépgyár 70. jellegű mozdonyaként készült a Görgényvölgyi Erdei Vasutak részére. Ez a modell egyaránt alkalmas személy és teherszállításra, illetve szénnel és fával fűtve is működik. A századeleje óta gyártott vonat legfeljebb 35 km/h-ás sebességgel, de akár 60 százalékos emelkedőn is fel tud menni. 

A most felújított, 1942-ben készült 7015 gyári jellegű és 490,053 pályaszámú mozdony korábban Maroskeresztúron, Gánton, Békéscsabán és Szobon közlekedett. Majd 1983-2008-ig a MÁV kecskeméti vonalhálózatán továbbított vonatokat, Bugaci Kispöfögő néven. 

Az évezred végén, a Gyermekvasút 50. évfordulójára néhány hétre a fővárosba szállították a Kispöfögőt.

A híres járat 2021-ben került a Balatonfenyvesi GV állományába. Egy debreceni műhelyben végzett teljeskörű felújítást követően a mozdonyt kamionnal szállították Balatonfenyvesre, így a jövőben a fonyódi járás látványossága lesz a neves gőzös.