Kamara Facebook-posztjában azt írja, hogy több kollégájuktól kaptak tájékoztatást a jelenségről. Hozzáteszik, augusztus végén már jelezték a problémát Takács Péter egészségügyért felelős államtitkárnak. Mivel a helyzet szerintük nem változott, ezért most az országos kórház-főigazgatóhoz, Jenei Zoltánhoz fogalmaztak meg nyílt levelet.

A levélben az áll, hogy a beérkezett jelzések szerint „a központi egészségügyi intézmények az irányításuk alá tartozó városi kórházakba” a törvényileg megengedett 44 napon túlmenő időre, „a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. tv. 53. paragrafusainak (1. számú melléklet) alkalmazása nélkül” választanak és irányítanak át orvosokat az eredeti munkavégzéstől eltérő telephelyre, más helységekbe, akár osztályos orvosi és ügyeleti feladatok ellátásának céljából is.

A Kamara úgy véli, hogy „ezzel nem valósul meg a gyakorlatban az a jogértelmezés, melyet Takács Péter államtitkár úr a sajtóban és a július 24-én tartott miniszteri találkozón is megerősített, miszerint az egészségügy szolgálati jogviszonyról szóló 2020. évi C. tv. 11. §-ban meghatározott kirendelési szabályokhoz hasonlóan a Mt. 53. §-át kell alkalmazni.”

Megemlítik, hogy bár jelezték a problémát az államtitkár felé, egyelőre úgy tűnik, hogy nem történt változás, ezért arra kérik a Főigazgatót, hogy hívja fel a figyelmet a jogalkotói és a kormányzati szándék szerinti jogalkalmazásra az irányítása alá tartozó intézményekben.

A Kamara konkrét javaslatokat is közölt arra vonatkozóan, hogy a hasonló esetek kiküszöbölhetők legyenek:

  • Azt írják, eszköz lehet, ha a központi egészségügyi intézmény valamennyi dolgozójának munkaszerződésében konkrét telephely szerepel.
  • Ez a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás esetén lehetővé teszi a munkavállalót megillető védelem alkalmazását.
Azt is kéri továbbá a MOK Jenei Zoltántól, hívja fel az intézményvezetők figyelmét arra is, hogy a rezidenseket csak a szakképzési programjukat nem sértő módon lehetséges átirányítani.