Csaknem kétezer járművezetővel szemben indult eljárás menet közben kézben tartott mobiltelefon használata miatt a Focus on the road – Az utat figyeld! elnevezésű akció keretében – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán.

A police.hu oldalon közzétett tájékoztatás szerint az október 9. és október 15. között lefolytatott akcióban elsősorban a menet közbeni mobilhasználatot ellenőrizte a rendőrség Magyarország egész területén. 

Hozzátették: nagy hangsúlyt kapott a személy- és vagyonbiztonságot a figyelem elvonásával veszélyeztető egyéb cselekmények felderítése is. Ilyen például, amikor a jármű vezetője menet közben elektronikai eszközt működtet, azon képi vagy szöveges adatot megtekint.

Az ORFK adatai szerint az akció ideje alatt a rendőrök 51 951 járművezetőt ellenőriztek.

Menet közben kézben tartott mobiltelefon használata miatt 1914 esetben, további 27 alkalommal más kommunikációs eszköz használata vagy figyelmet elvonó tevékenység miatt jártak el az egyenruhások

– ismertették. Kitértek arra is, hogy biztonsági öv használatának elmulasztásáért 6277 emberrel szemben intézkedtek.

 

Az autósok őszi rémálma a vadgázolás: aki épségben megússza, fizethet

Ősszel nagy valószínűséggel bukkannak fel vadak a közutakon, és a velük történő ütközés egyrészt életveszélyes, másrészt jelentős anyagi teherrel járhat. A vadbalesetek átlagos kárértéke simán elérheti a milliós nagyságrendet, és akinek nincs casco biztosítása, az csúnyán ráfizet. De ha ez nem lenne elég, nyár óta a vadásztársaságok még kártérítést is követelhetnek a szerencsétlenül járt sofőröktől. Bővebben --->