Több vármegyében erősen elszaporodtak tél végére a mezei pockok, ezért kiemelten fontos felmérni a kártevő népességét a táblákon és azok környezetében. 

Az időben megtett védekezéssel csökkenthető a kártétel, melyhez többféle készítmény és felhasználási forma is a gazdák rendelkezésére áll – hívja fel a földhasználók figyelmét  a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Különösen az őszi kalászosokban, repcében, lucernában és ültetvényekben növekedett meg tél végére a mezei pocok népessége, de a nem művelt területeken (például árokpart, táblaszél, ruderália) is észlelhető tömeges előfordulásuk.

Többek között Bács-KiskunBaranyaBékésCsongrád-CsanádJász-Nagykun-Szolnok és Tolna vármegyékben okoznak nagy területen erős fertőzést a rágcsálók.

A túlszaporodás szakaszában a természetes populációszabályozás már nem elégséges a kártevő ellen, a késve megtett védekezés pedig hatástalan a gyarapodó egyedszám ellen, így a kártétel sem lesz kellően mérsékelhető. A kémiai beavatkozás 3-5 db lakott járat/100 m2 fertőzés esetén indokolt – derül ki a hivatal közleményéből.

Szükséghelyzeti engedélyt kértek a gabonatermesztők a mezei pockok irtására, annyira felszaporodott a rágcsálók állománya az enyhe februárban.

Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) levélben kereste meg Nagy István agrárminisztert és az illetékes államtitkárt, Nobilis Mártont, hogy minél gyorsabban találjanak megoldást, mert ha nem sikerül a védekezés, a pockok akár a termés 40-70 százalékát is képesek elpusztítani - írja a vg.hu.