Bár az elektronikus ingatlan nyilvántartási rendszer általános indulási időpontja eredetileg 2024. február 1. volt, amely később július 1-jére módosult, majd jött az újabb, 2024. október elsejét kijelölő módosítás, az Economx információi szerint ezt az időpontot már feltehetően sikerül tartani az igazságügyi kormányzatnak.

Az elektronikus ingatlan-nyilvántartási rendszer (E-ING) bevezetésével kötelezővé válik az elektronikus aláírás használata az ingatlan tulajdonjogának átruházásakor, vagyis az ingatlanok adásvételekor.

A jogszabály arról is rendelkezett, hogy a tulajdonjog átruházásához szükséges bejegyzési engedélyt elektronikus űrlapon kell létrehozni, amelyet minősített vagy minősített tanúsítványon alapuló fokozott biztonságú elektronikus aláírás elhelyezésével, vagy AVDH szolgáltatással kell hitelesíteni.

Szükséges volt a halasztás

Abban az esetben tehát, ha az ügyfél az adásvételi szerződés aláírásakor nem rendelkezik az elektronikus aláírási megoldások valamelyikével, nem fogja tudni aláírni a bejegyzési engedélyt, ezáltal az ügylet meghiúsulhat.

A halasztások nem csak a lakosság, hanem az ingatlan-átruházási ügyletek során eljáró ügyvédek, kamarai jogtanácsosok, közjegyzők és egyéb szakmai szereplők számára is kedvező hír, mert a rendszer februárban semmiképp nem tudott volna elindulni, de július elsejei időpont is a lehetetlen kategóriájába tartozik.

Az okiratszerkesztő ügyvédek, közjegyzők az ügyletkötés során tájékoztatással, technikai segítségnyújtással segíthetik ügyfeleiket. Azonban az elektronikus aláírásról, illetve az Ügyfélkapu hozzáférésről az ügyfélnek kell gondoskodnia, és erre kevés volt az idő.

Áprilisban megkezdődik a felkészítés

Az Economx megkeresésére a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke elmondta: a kamara, más szakmai szervezetekkel együtt, véleményezőként, kezdettől fogva részt vesz az elektronikus ingatlan-nyilvántartásra való áttérés jogalkotási folyamatában.

Havasi Dezső szerint így megfelelő időben értesültek nem csak a legutóbbi, de a korábbi hatályba lépési időpont módosításokról is.

Minden releváns információt hírlevél formájában minden magyar ügyvéd és jogtanácsos e-mail címére eljuttatnak.

A még nem hatályos törvényt és a végrehajtási kormányrendeletét számos élőszavas és online felületen tartott előadás keretében ismertetik meg a hazai ügyvédekkel, és több oktatófilm megtalálható a MÜK belső használatú oktatási felületén is.

A hatályba lépés október 1. napra történő halasztásától függetlenül az ügyvédek eljárási jogosultságát biztosító elméleti oktatást és vizsgát április 15-én megkezdik.

Készülőben van a gyakorlati felkészülést segítő tesztfelület, hogy az induló kizárólagos elektronikus eljárás kezelőfelületének használatát ügyvédek készség szinten elsajátítsák.

Az Economx megkeresésére a Magyar Országos Közjegyzői Kamara is azt közölte, hogy rendszeresen részt vesznek az egyeztetéseken az illetékes kormányzati szereplőkkel az e-ing rendszer bevezetésével kapcsolatban.