A kutatás során az MCC Feszt, a Campus és a Strand Fesztivál 15-39 év közötti résztvevőinek ízlését vették górcső alá, ugyanakkor a közleményben megjegyzik, hogy jövőre bővítik a vizsgált fesztiválok körét.

Az Ifjúságkutató Intézet becslései szerint a nagyobb, hazai, zenés fesztiválokon résztvevő magyarok száma meghaladhatja az egy millió főt. Ezt abból vezették le, hogy a három elemzett fesztiválon mintegy 300 ezren vettek részt. A 15-39 évesek 24 százaléka – mintegy 700 ezer fő – az év elején úgy nyilatkozott, hogy idén biztosan fesztiválozni fog legalább egy alkalommal. Az idősebb korosztály válaszadásaival, beleértve a fesztiválok közönsége közötti átfedéseket, ez mintegy 1 millió fesztiválozóra enged következtetni.

A megkérdezettek 64 százaléka városból érkezett, 68 százalékuknak pedig középfokú végzettsége van, és jellemzően 18-23 évesek.

Többnyire azok a fiatalok vettek részt az eseményeken, akiknek jobb az anyagi helyzetük: 50 százalékuk szerint be kell osztaniuk a pénzüket, de abból jól kijönnek, 30 százalékuk pedig gondok nélkül él.

Forrás: MCC / Ifjúságkutató Intézet

Forrás: MCC / Ifjúságkutató Intézet

kutatás arra is kitért, hogy a résztvevő fiatalok nagy része sátorozik a rendezvény ideje alatt (42 százalék), de többen naponta ingáznak vagy csak egyetlen napra látogatnak ki (22-22 százalék). Jóval kevesebben szállnak meg hotelekben és panziókban (10 százalék) és még kevesebben szállnak meg rokonnál vagy ismerősnél (4 százalék).

Az Ifjúságkutató Intézet eredményei szerint a 15-39 évesek közel fele már volt az adott fesztiválon és jövőre is tervez menni. Nagyon nagy arányban a hangulat és az életérzés az, ami lojálissá teszi a fiatalokat az adott fesztiválhoz, 43 százalékuk pedig egynél több fesztiválra is kilátogatott idén.

Forrás: MCC / Ifjúságkutató Intézet
Forrás: MCC / Ifjúságkutató Intézet

A kutatás arra is kitér továbbá, hogy

  • Többet költenek a résztvevők élvezeti cikkekre, mint étkezésre (előbbire átlagosan 15 ezer, utóbbira 10 ezer forintot),
  • A pop a legkedveltebb zenei irányzat a fesztiválozók körében, melyet az EDM, a rap, a hiphop és a rock zene követ.
  • A fiatalok alapvetően biztonságban érzik magukat a fesztiválokon, azonban a résztvevők fele szerint könnyebben lehet kábítószerhez hozzájutni.
A felmérés szerint továbbá a háborús helyzet ellenére pozitívan látják a jövőjüket a fiatalok, mindössze 23 százalékuk vélekedett róla borúsan, többségük semlegesen vagy bizakodóan állt hozzá. A többség a következő öt évben az anyagiak és a képzettség terén akar előrelépni, legtöbbjük saját lakásra és autóra vágyik, miközben tanulni akar, majd családot alapítani.