Nagy a bizonytalanság és a felháborodás a MÁV Zrt. Könyves Kálmán körúti központi irodaházában – mondta az Economx.hu-nak Meleg János, Vasutasok Szakszervezetének (VSZ) elnöke.

Az épületben 2100 ember dolgozik, teljesen átgondolatlan az az intézkedés, hogy ennyi embernek május 6-ig költöznie kell

– tette hozzá.

Az azonnali csomagolás híre nagycsütörtökön – március 28-án – érkezett, mire a szakszervezetek azonnal a MÁV vezetéséhez fordultak, magyarázatot sürgetve, erre azonban még nem érkezett válasz.

Meleg János elmondta, hogy a VDSzSz Szolidaritás szakszervezet elnökével, Halasi Zoltánnal együtt levélben fordulnak Lázár János építési és közlekedési miniszterhez, személyes találkozót és a tarthatatlan helyzet megoldását kérve.

A legalább egy nagyobb falunyi ember sorsát alapvetően meghatározó változásról a cég vezetése keddig csupán azt a szűkszavú tájékoztatást adta, hogy 

a jövőbeli munkavégzés pontos helyéről, körülményeiről a munkavállalókat a későbbiekben tájékoztatja a munkáltató.

A belső dokumentumot a VDSzSz Szolidaritás hozta nyilvánosságra a honlapján.

E szerint a Raiffeisen Ingatlan Alap, mint bérbeadó és a MÁV Zrt., mint bérlő között a Parkway Irodaházra kötött bérleti szerződés május 6-val lejár, és a dolgozóknak már április 12-ig el kell távolítaniuk a munkavégzéshez nem szükséges személyes tárgyaikat az épületből.

Ágazati értesülések szerint mindenki azzal számolt, hogy a Parkway Irodaház egészen addig a központ marad, amíg elkészül a BudaPart komplexumban kiszemelt új épület. Ez 2026 elejére várható, a hirtelen elrendelt költözés így mindenkit meglepett, és előzmény nélkülinek tűnik.

A bérleti szerződést a tulajdonos, vagyis az állam, illetve a tulajdonosi jogokat gyakorló – Lázár János vezette – Építési és Közlekedési Minisztérium döntése alapján nem hosszabbítják meg.

A döntés előkészítése azonban a szakszervezetek álláspontja szerint elmaradt.

Ez az átgondolatlan, gyors folyamat a lehető legrosszabbkor indul, hiszen az ország legnagyobb vállalata éppen az átalakulás kellős közepén tart

– utalt Meleg János az átszervezéséről szóló tervekre, amelyek szerint a MÁV-VOLÁN-csoport ősztől holding formában működhet tovább.

A VSZ külön közleményben is bírálta a hirtelen elrendelt azonnali csomagolást:

Végtelenül aggasztó, hogy a cégvezetés egyelőre senkinek nem árulja el, hova költöztetik át a céget, hol fognak dolgozni májustól az alkalmazottak.

Ágazati elemzők szerint Lázár János minisztériumának lépése összefüggésben lehet a tárcavezető hadjáratával a Spar ellen, hiszen a kiskereskedelmi lánc éppen úgy osztrák tulajdonban van, mint a Raiffeisen Bank, amelynek ingatlan alapjában éppen a MÁV által 2008 óta bérelt Parkway Irodaház jelenti a legnagyobb, több mint 25 százalékot kitevő eszközt.