Magyar Nemzeti Bank (MNB) közlése szerint az elmúlt napokban a Bloomberg nemzetközi hírügynökség és Ujhelyi István szocialista Európa parlamenti képviselő is

valótlan híreket, téves következtetéseket közölt Magyarországról, a Magyar Nemzeti Bankról, valamint a miniszterelnök és a jegybankelnök kapcsolatáról.

Ugyanis, hangsúlyozza a jegybank, a hamis pletykákkal ellentétben Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György jegybankelnök korrekt munkakapcsolatban állnak egymással, és a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is rendszeresen konzultálnak szakmai kérdésekről.

A Magyar Nemzeti Bank arra is felhívja a figyelmet, hogy a hazai pénzügyi rendszer iránti bizalom megőrzése, és az objektív tájékoztatás érdekében mellőzni kell a téves következtetéseket és valótlan állításokat tartalmazó információk közzétételét.

Alig négy napja számoltunk be arról, hogy a Bloomberg szerint Orbán Viktor egykori jobbkeze, Matolcsy György jegybankelnök mostanra éles konfrontációba keveredett a kormánnyal, amely vita a nyilvános szidalmazás és a kamatcsökkentés, a jegybanki függetlenség és a hitelesség körforgásába torkollott. A két fél közötti bizalmatlanság olyan erős, hogy a vitát ismerő, neve elhallgatását kérő személyek szerint minden érdemi kommunikáció megszakadt közöttük.

A nemzetközi gazdasági portál még Malin Rosengrenet, a Bluebay Asset Management portfóliómenedzserét is megszólaltatta, aki szerint

a központi bank hitelességének csorbulása jelenleg elfogadható ár lehet Orbán céljainak eléréséhez. A hitelesség ilyen mértékű gyengülése azonban évekre destabilizálja a valutát

– figyelmeztetett a pénzügyi szakember. 

A lehetséges szembenállás látszatát erősítette az a tény is, hogy egy nappal később Matolcsy György és a kormányzat ismét összezörrent, miután a jegybankelnök egy héttel azelőtt a BÉT tőzsdei legek díjátadón elmondott beszédében különösen méltánytalannak találta, hogy a kormány irányából éppen Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter felől érkeznek a támadások, aki korábban a jegybank alelnöke volt. A legutóbbi vita a jegybanktörvény módosítása kapcsán alakult ki. 

Bod Péter Ákos: a pénztárcánkkal játszik Matolcsy György és Nagy Márton

A volt jegybankelnök szerint a magyarok a saját zsebükön érezhetik a jegybank elnöke és a nemzetgazdasági miniszter vitájának hatásait. A közgazdász szerint a személyeskedő üzengetések is hozzájárultak a forint gyengüléséhez, az árfolyam megközelítette a 400 forintot.
Ezt a lehetőséget kihasználva

a Magyar Nemzeti Bank összegyűjtötte azokat a kormányzati intézkedéseket, amelyek a leginkább negatív hatást gyakorolták jegybank működésére és ezzel a magyar gazdaság elmúlt két évére:

  • Betéti kamatsapkák
  • Hitelekre vonatkozó kamatstop
  • Üzemanyagok és alapvető élelmiszerek elhúzódó ársapkája
  • MNB diszkontkötvény vásárlásának korlátozása
  • Egyes befektetési alapok portfóliószerkezetének szabályozása
  • „Önkéntes” hitelkamat-plafon
  • A BUBOR mint referenciakamat lecserélésének bizonytalanságokat erősítő felvetése
  • Folyamatos kommunikációs nyomás a nagyobb kamatcsökkentések irányába
  • Kamatdöntések idejére időzített negatív piacbefolyásoló kommunikáció
  • Elmaradó egyeztetések a monetáris politikai kereteket is érintő pénzügy jogszabályváltoztatások esetében
  • Inflációs célsávval kapcsolatos vita elindítása