A bizottságnak kilenc napon belül kell értékelnie a kérdésre kapott válaszokat. Ha az elbírálás pozitív lesz, akkor a hétéves uniós költségvetés 22 milliárd eurós keretéből 10 milliárdot felhasználhat Magyarország – írja a HVG. 

Emellett azoknak a számláknak a kifizetésére is lehetőség nyílik, amelyeket az év végéig kell a magyar kormánynak benyújtania. Ez együttesen mintegy 500 millió eurót jelent, Mmelynek az átutalását az igazságügyi reform pozitív értékelésétől számítva 60 napon belül kell teljesíteni.

Ugyanakkor 22 milliárd euró továbbra is felfüggesztve marad. A lap szerint ezekhez abban az esetben lehetne hozzáférni, ha a kormány hatékonyabban lépne fel a korrupció ellen.

Van uniós pénz, csak senki nem hajol le érte

Az Európai Unió költségvetési ciklusról ciklusra egyre több forrást biztosít közvetlenül, ezzel kihagyva a pénzosztásból a tagállamokat. Az előző hétéves költségvetési ciklusban, Magyarországra a teljes közvetlen forrástömegnek mindössze 0,9 százaléka érkezett, ami sem lakosság-, illetve sem GDP-arányosan nem tükrözi az ország méretét. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a magyar önkormányzatok, civil szervezetek, egyetemek és vállalatok nem használják ki a lehetőségeiket, így jelentős pénzösszegtől esik el az ország.
Bővebben--->