A legfrissebb információk alapján jelenleg 11 magyar állampolgár tartózkodik a Gázai övezetben, többségében kiskorú gyermekek – tájékoztatott hivatalos közösségi oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető hozzátette: valamennyi érintette családdal felvették már a kapcsolatot. A kint tartózkodó magyar állampolgárok a körülményekhez képest jól vannak és az események alakulásának függvényében tervezik az övezet elhagyását.

A helyzet azonban kritikus, a jelenleg is zajló fegyveres összecsapások miatt ezen családoknak egyelőre életveszélyes megkísérelni a menekülést.

– írta le a helyzetet Szijjártó Péter, aki arról is írt, hogy a helyszínen lévő diplomatáik már kapcsolatba léptek lehetséges nemzetközi partnerekkel egy összehangolt evakuációs művelet érdekében, amelyre már több sikeres példa is volt korábban.

Továbbá a miniszter szerint folyamatosak az egyeztetések és a kapcsolattartás minden magyar állampolgár biztonsága érdekében.

Közel 100 roma turista ragadt Izraelben

Egy 120 fős roma turistacsoport 87 tagja rekedt Izraelben, a tel-avivi Ben-Gurion repülőtéren az Izraelt ért terrortámadások közepette – tudta meg az rtl.hu.

Ifj. Rostás-Farkas György, a Roma Szeretetszolgálat elnöke arról beszélt, hogy felvette a kapcsolatot a tel-aviv-i magyar nagykövetséggel, hogy minél előbb védelmet biztosítsanak a bajbajutott turistáknak, ezt követően a szállodájukból rendőri-katonai kísérettel jutottak ki a reptérre, ám az esti járatukat törölték, így nem tudni, mikor juthatnak haza Magyarországra.

Benjámin Netanjahu: „Háborúban állunk”

Szombaton a Gázai övezetet uraló terrorszervezetek fegyveresei nagyszabású, több ezer lövedékből álló rakétatámadást indítottak Izrael ellen, és a határkerítésen áttörve az övezet határának közelében izraeli településekbe hatoltak be, ahol megöltek legkevesebb háromszáz izraelit, és megsebesítettek több mint ezernyolcszáz embert, akik közül háromszáznegyvenöten súlyos-életveszélyes állapotban vannak. Emellett a Gázai övezetbe hurcoltak több tucat túszt, köztük katonákat és civileket, nőket és gyermekeket is. A szombati volt a legvéresebb Izrael elleni támadás az ötven évvel korábbi jóm kipúri háború óta. Az izraeli hadsereg szombat éjjel és vasárnap reggel ellencsapásokat hajtott végre délen a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász és Iszlám Dzsihád terrorszervezet ellen, valamint északon a libanoni határnál. Bővebben --->