Megy a nagyüzem a Magyar Honvédségnél (MH): kedden és szerdán a vadászgépek tartanak kiképzési repülést, a napokban pedig katonák egy csoportja a páncéltörő rakéták használatában mélyült el. 

A MH Gripen-pilótái március 12-én és 13-án kiképzési repüléseket végeznek, amelyek nagyobb zaj- és hanghatásokkal járnak - jelezte közösségi oldalán az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár.

Az Index által ismertetett közlemény szerint a vadászgépek miatt az érintett napokon 12:00 és 19:30 óra között nagyobb zaj- és hanghatás várható:

  • Kecskemét,
  • Eger,
  • Mezőkövesd,
  • Tiszafüred,
  • Tiszaújváros,
  • valamint Debrecen felett.

A honvédség a lakosság megértését és türelmét kéri. Hangsúlyozták, hogy a gyakorlat a korábbi évekhez hasonlóan a pilóták képzettségének fenntartása, illetőleg a légtérvédelem folyamatos biztosítása érdekében történik.

A minisztérium tájékoztatás szerint pedig az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái több hetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.

A korábban használt, szovjet 9M113 Konkursz páncéltörő rakétát leváltó, izraeli gyártású fegyver képességeit tekintve napjaink legmodernebb páncéltörő rakétája. Dupla kumulatív robbanófejjel rendelkezik, emellett több fajta járműre is szerelhető: helikopterre, hadihajóra, szárazföldi harcjárműre.

A Spike (Tüske) LR2 rakéta legnagyobb indítási távolságán belül képes a közvetlenül nem látható, de ismert koordinátájú célok, célpontok megsemmisítésére is. Alapvetően két fős kezelőszemélyzet elégséges a használatához, rendkívül professzionális és felhasználóbarát digitális rendszerrel rendelkezik. Hadrendbe állítása nagy előrelépést fog jelenteni az MH páncéltörő képességében - olvasható a portálon.