Penészgombák által termelt mikotoxin (patulin) jelenléte miatt visszahívta a forgalomból a Lidl Magyarország Bt. a 2024. március 12-én lejáró 250 milliliteres Solevita Smoothie Red Genius Gránátalma-acai terméket – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy az érintett terméket ne fogyasszák el. A visszahívott termék bármelyik Lidl üzletbe visszavihető, az árát blokk nélkül is visszatérítik.

A patulin mikotoxin sejtkárosító, mérgező anyag, elsősorban az almafélék romlását elősegítő aspergillus és penicillium gombafajok termelik. Főként alma és almatermékek fogyasztásával kerül az emberi szervezetbe, bejutva megnöveli a hajszálerek áteresztőképességét, ödémákat, bevérzéseket okoz. A szervezetben nem akkumulálódik.

Bizonyos élelmiszerek esetében a maximálisan megengedhető patulin tartalmára európai uniós előírások vonatkoznak. Az almalében és az egyéb italok almaléből készült összetevőiben lévő patulin szennyeződés megelőzésére és csökkentésére európai uniós ajánlás jelent meg.

Sokak által keresett gyógyszert vettek le a gyógyszertárak polcairól

A koszorúér-betegség okozta mellkasi fájdalom kezelésére használható gyógyszert minőségi hiba miatt vonták ki a forgalomból.