December negyedike fontos dátum lesz a magyar építőipar számára. Egyrészt az állami beruházások érdekegyeztető tanácsa aznap fog először összeülni, másrészt ezen a napon fogja ismertetni Lázár János a budapesti mini-Dubaj részleteit. 

Azonban az Economx a Kormányinfón kiderítette, hogy a kormányzat számára létezik fontossági sorrend, és ezen a listán nem a magyar szakmai érdekegyeztető fórum áll az első helyen. Sőt, egészen plasztikus módon reagált azon felvetésünkre Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy mit várnak az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) által javasolt egyeztetéstől.

Szerintem Lázár miniszter úr úgy fogja beosztani a naptárját, hogy mindkettőre legyen ideje, ez az első ülés lesz, nem várunk bombasztikus eredményeket, szemben Lázár János sajtótájékoztatójával, amitől bombasztikus eredményeket várunk

– magyarázta Gulyás Gergely. 

Ehhez képest az ÉVOSZ azt várja a tanácstól, hogy építészgazdasági kérdésekben beépüljenek a súlyponti problémaként azonosított javaslataik:

  • olyan költséginformációs rendszere legyen a minisztériumnak, amelyhez a szakma, a piaci szereplők is hozzáférnek, ugyanakkor ne kérjen be az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) olyan adatokat, amelyeket más kormányzati szerveknek már megadtak a vállalkozások;
  • fontosnak tartják, hogy már az állami beruházások gondolatának felmerülése pillanatában a tervezőcsapat egészüljön ki költség- és árszakértővel, és ahogy az előkészítés halad, folyamatosan aktualizálják az árakat is;
  • arra is szükség van, hogy az érintett cégek és az állami megrendelő is minősítve legyen egy-egy konkrét projekt kapcsán, a szempontrendszert pedig az ÉVOSZ javaslatai alapján alakítsák ki.

Ugyanis most már csak néhány napot kell várni ahhoz, hogy megtudjuk, Mohamed Alabbar emirátusi üzletember milyen Budapestet álmodott meg a számunkra.

Bár Gulyás Gergely részletekkel nem szolgált az új beruházásról, a magyar építőiparral kapcsolatban azért fontos szempontokat is megvilágított. 

Lázár János ugyanis nemrég azzal borzolta a kedélyeket, hogy kijelentette:

Magyarországon semmi keresnivalója külföldi építőipari vállalatnak, így meg kell akadályozni, hogy magas importtal és külföldi építőanyagokkal dolgozzunk.

Gulyás Gergely szerint ugyanakkor nincsenek erre vonatkozó akciótervek.

Nem külföldi cégeket akarunk kivezetni, hanem azt szeretnénk, hogy a magyarok is fővállalkozók legyenek a saját hazájukban

– fogalmazott a kancelláriaminiszter, aki szerint ebben a formájában értelmezhető a fenti célkitűzés. 

Szerinte ezzel nem mond ellent Koji Lászlónak, az ÉVOSZ elnökének sem, aki az Economxnak arról beszélt, hogy nem kívánja különösebben minősíteni Lázár János szavait, de a magyar építőipar, építészgazdaság területén mindenkire szükség van, aki az építési termékek esetében az ellátás biztonságát képes garantálni.

Az építőipar kitettsége valóban kockázatos, de van, amiben téved Lázár János

Valóban negyvennyolc százalékban import termékeket építünk be a magyarországi létesítményekbe, és a hazai előállítású építési termékek gyártásához jelentős mennyiségű import alapanyagot használ föl az építőanyag-gyártó alágazat. Ilyen mértékű kitettsége még a kelet-közép-európai régióban sincs más ország építőiparának, mint amilyen nálunk tapasztalható. Bővebben --->