Országszerte megszűnik a sokak körében népszerű és bevált kupakgyűjtés, ugyanis június 30-tól egy európai uniós előírás nyomán bevezetett jogszabály miatt jövőre minden kupakot rögzíteni kell a palackjához. Amikor a Napi.hu hasábjain egy nagy vihart kavart cikkben erről beszámoltunk, lapunk közösségi felületén több hozzászóló is azt feszegette, hogy akkor ezután vajon mi lesz a magyarországi utcaképhez immár sok helyen szervesen hozzátartozó kupakgyűjtő szívekkel.

Az italos kupaktanács döntése: nem kell feszegetni, jó az úgy!

Bizonyára olvasóink is egyre gyakrabban vásárolnak olyan üdítőitalt, ásványvizet, tejet, gyümölcslevet, aminek a kupakját csak nagy erőlködés árán tudják lecsavarni. Csakhogy az a fránya kupak nem véletlenül makacskodik. Egy uniós szabály szerint ugyanis a kupakoknak a termék felbontása után a csomagoláshoz rögzítve kell maradniuk, hogy ne legyen belőlük külön műanyag hulladék.
Bővebben >>>

Nos, megvan tehát a válasz: nem lesz többé kupakgyűjtés, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a döntéshozók szemmel láthatóan nem számoltak a kedvezményezettekkel, vagyis azokkal az alapítványokkal és egyesületekkel, magánszemélyekkel, amelyek és akik eddig kupakgyűjtésből biztosították kiadásaik jelentős részét.

A fémszívek berozsdállnak

Az adománygyűjtés népszerű módjává vált a kupakgyűjtés, hiszen olyan metódus volt ez, amihez az adományozó részéről nem volt szükség anyagi áldozatra, mindössze jóérzésre és környezettudatosságra, az adományozott pedig lassan ugyan, de biztosan pénzhez juthatott. Amikor világossá vált, hogy egyéni gyűjtésből tulajdonképpen képtelenség értelmezhető összeget összekuporgatni, az ország településein gombamód kezdtek szaporodni a gyűjtést támogató kupakgyűjtő szívek, amelyekbe bárki bedobálhatta egyénileg összeszedett italoskupak-gyűjteményét, és ilyen tömegben már pénzzé lehetett tenni a nemkívánatos hulladékot.

Már a sok kicsi sem megy sokra

Az összegyűjtött kupakokat hulladékkezelő cégek vették át, és kilogrammonként átlagosan 20-80 forintot fizettek érte. 

Ahhoz, hogy valaki 100 forintot tudjon adományozni, másfél kiló kupakot kellett összegyűjtenie, ami körülbelül egy hatvanliteres szemetes zsáknyi mennyiség, azaz 500-600 darab kupak – árulta el korábban a Cívishírnek Hájos Tibor, a hulladékok újrahasznosítására szakosodott debreceni PMR. Kft. értékesítési vezetője, aki szkeptikusan beszélt a kupakgyűjtés eredményességéről:

A kupakokból egy kamionra olyan 4-5 tonnát tudunk felpakolni. A piaci ára most 65 Ft kilónként, amihez még 15 Ft szállítási költség járul, így valójában csak 50 Ft-ot kapunk érte. A kamion teljes ára így 250.000 Ft. Éves szinten 300 tonna kupak gyűlik össze. Ha a valóságot szeretnénk hallani, akkor inkább száz forintot dobjunk be egy arra kijelölt adománygyűjtőbe, ami egy tescós ásványvíz ára, és igyunk helyette csapvizet.

Egy kárvallott véleménye

A tízéves Kovács Emma terápiájában évi 300 ezer forint kiesést fog okozni, ha az ügyét támogató gyűjtők a jövőben üresen maradnak. 

Az agyvérzéssel és korán született kislány folyamatos speciális fejlesztésre szorul – mondta el a Kisalföld Győr-Moson-Sopron Vármegyei Hírportálnak a gyermek édesanyja, Kovácsné Edina:

Kell egy posztot írnom a kislányom oldalára, hogy június elején lezárom az összes szívet, ne dobálják be, mert nem tudom majd hova vinni. Még azon is gondolkodhatom, hogy mit csinálok a gyűjtőszívekkel. Leadom vashulladékba? Ez a változás többünket nagyon meglepett. Még nem tudjuk, nyílik-e a jövőben valamilyen kiskapu.

Mi lesz a szívekkel?

Gyűlnek a kérdések:

  • Honnan tudják majd a kupakokból befolyó összegeket ezután pótolni a rájuk utaltak? 
  • Találnak-e hasonlóan praktikus adományozási formát? 
Kép: Napi.hu, Sánta András

A Napi.hu fotója a minap készült Budapest XI. kerületében, Gazdagréten. Jól látható, hogy az eddig rendszeresen dugig tömött piros szív most üresen áll, és tulajdonosa, a közösségi ház ötletbörzére hívja a helyieket:

Árasszatok el minket elképzeléseitekkel, minek adjon a jövőben helyet a szív?

Ha a kupakgyűjtő szívek további sorsával kapcsolatban olvasóinknak lennének ötletei, kérjük, osszák meg velünk azokat a Napi.hu Facebook oldalán, illetve a szerkesztőségünknek küldött levélben, az [email protected] címen.