A tolatás fokozott óvatosságot igényel. Alapszabály, hogy a manőver a közlekedésben részt vevő többi járművet, valamint az úttesten haladó gyalogosokat, kerékpárosokat nem veszélyeztetheti, közlekedésüket csak rövid ideig akadályozhatja. 

KRESZ szerint a tolatás főútvonalon, útkereszteződésben, gyalogos–átkelőhelyen, villamospályán, de akár hídon, alagútban, kanyarban vagy bukkanón is engedélyezett, amennyiben ez a többi közlekedésben résztvevő veszélyeztetése és akadályozása nélkül kivitelezhető. – írja a Femina. 

Érdemes tisztában lenni azokkal az útszakaszokkal is ahol tilos tolatni, hiszen a rendőrség különösen szigorúan veszi ezeket a szabályszegéseket.

Ilyen például az autópálya, az autóút, a körforgalom, a vasúti átjáró, illetve az egyirányú forgalmi út. Utóbbinál kivételt képez azonban az úttest széléhez vagy parkolóhelyre álláshoz szükséges tolatás. 

A hátramenet szabályainak megszegése nem csak pénzbüntetést, hanem a jogosítvány büntetőpontokkal való terhelését is maga után vonhatja.

A hivatalos nyilvántartás szerint akár 6 súlyos hibapontot is szerezhet az, aki az autópályán szegi meg a tolatás szabályait. 

Vége a jó világnak: holnaptól több lesz a fizetős újszakasz

Január 1-jétől több, személyautóval eddig ingyenesen igénybe vehető gyorsforgalmi útszakaszra is sztrádamatricát kell váltani.Bővebben ––>