Lejárt tartozások miatt 409 ezer fizetési meghagyást kezdeményeztek tavaly, méghozzá elsősorban követeléskezelők, közműcégek és mobilszolgáltatók – számoltunk be róla a közelmúltban a Napi.hu hasábjain. 

Az esetek túlnyomó többségében a követelők tízezer és hárommillió forint közötti tartozást akartak beszedni.

Korábban arról is hírt adtunk, hogy az elévülés általános időtartama öt év, de 2018 decembere óta a gáz- vagy áramszolgáltatás esetén ez már mindössze három évre rövidült.

A kérdéskör manapság különösen aktuális, hiszen a válságos időkben sokan kerülhetnek olyan helyzetbe, hogy nem tudják kifizetni a rezsiköltséget. A halogatás azonban ebben az esetben sem megoldás, célszerű minél előbb egyeztetést kezdeményezni a szolgáltatóval. 

De nézzük, mi a teendő akkor, ha évekkel korábbi rezsitartozást kérnek rajtunk számon.

Elévülés

Az elévülés azt jelenti, hogy nem lehet bíróságon érvényesíteni azokat a követeléseket, amelyeknél az igény érvényesíthetősége az időmúlás következtében megszűnt – magyarázza a Hóvége.hu írása.

Ez azt jelenti, hogy hiába követelik rajtunk a sok-sok évvel ezelőtti számla befizetését, ha a tartozás már elévült, hiszen a követelést bírósági eljárásban nem lehet többé érvényesíteni. Az adósok számára ez mentőövet jelenthet, de csakis akkor, ha erre hivatkoznak a bíróságnál vagy végrehajtónál.

A tartozások elévülési ideje

  • Áram: a villamosenergiáról szóló törvény 3 éves elévülési időt mond ki az áramszolgáltatási díjakra.
  • Gáz: a gázszolgáltatásból eredő igények szintén 3 év alatt évülnek el.
  • Telekommunikáció: a televízió és telefonszolgáltatási díjtartozások a hírközlési törvény szerint 1 év alatt évülnek el.

Elévülés után sincs nyugi

A dolog nem olyan egyszerű, hogy a tartozás elévülése után az adós hátra dőlhet, mert senki nem fogja keresni, hogy fizessen. Az elévülés ugyanis faramuci módon akkor kezdődik, amikor a követelés esedékessé válik. A fő szabály szerint az elévült követelés bírósági úton nem kényszeríthető ki és nem hajtható végre, azonban a bíróság azt nem nézi, hogy a követelés elévült-e vagy sem.

Az adósnak kell jeleznie az elévülést

A rezsitartozást polgári jogi követelésekként a bírósági végrehajtó kezeli. Polgári per esetén a bíróság hivatalból nem vizsgálja egy követelés elévülését, ezért ha az bekövetkezett, akkor arra az adósnak kell hivatkoznia.

  • Ha ezt nem teszi, és kifizeti a tartozást, akkor azt utólag már nem követelheti vissza. 
  • Ennél is rosszabb, ha az adós az elévülési idő után elismeri a tartozást, mert így az újra követelhető.

Lejárt tartozással bíbelődni miért érdemes?

A követeléskezelők gyakran vásárolnak meg lejárt tartozásokat. Szokványos, hogy az elévült tartozást el akarják ismertetni a kötelezettel, mert ha ezt elérik, akkor elévülési idő után is köteles megtéríteni a tartozást. Vagyis fizetési felszólítást az elévülés után is kaphatnak az adósok, mert a tartozás elévült, de nem szűnt meg.

Végezetül, nagyobb összegű tartozás esetén szinte bizonyosan nem fogják hagyni, hogy az adós ne fizessen. Kisebb számlatartozásoknál azonban lehetséges, hogy elkerülhető a törlesztés.