Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkárt a Nézőpont Intézet Magyarország-kép a nemzetközi sajtóban című rendezvénye után kérdeztük Novák Katalin köztársasági elnök lemondásával kapcsolatban. Ugyanis az előadásában többek között ki nem kényszerített hibaként hivatkozott az elmúlt hetek eseményeire, hozzátéve, hogy a konzekvenciákat szinte minden érintett levonta.

Ez tételesen nem igaz

– reagált Kovács Zoltán az Economx azon felvetésére, hogy Novák Katalin kegyelmi ügyében nem ismerhető a kormányzat álláspontja, és Orbán Viktor miniszterelnök sem reagált még a lemondásra. 

Elmondása szerint a miniszterelnök egyértelmű kijelentésével, miszerint a pedofiloknak nincs bocsánat, és az ezzel kapcsolatos alaptörvénymódosítással, az egész kérdés átfogó elemzése gyakorlatilag az első néhány napban megtörtént, most már a benyújtott módosítással kapcsolatos vita következik. 

Nem gondolom, hogy a kormánynak a köztársasági elnöki hivatalhoz, főleg nem egy egyházhoz kapcsolódó belső vitában állást kell foglalnia. Ettől mindig is tartózkodtunk, ilyen értelemben elvszerű álláspontot foglaltunk el

– fogalmazott Kovács Zoltán.

Nem szükséges a válságkommunikáció

Arról már nem is beszélve, hogy az államtitkár szerint látszik, hogy a magyar ellenzék mire használja fel ezt az ügyet, szó sincs már a konkrétumokról, a lényegről, hanem egy olyan hisztéria-, gyűlöletkampány zajlik a kormány, illetve a nyugati sajtóm keresztül Magyarország ellen, amire nem volt mostanában példa – tette hozzá az államtitkár. 

Kíváncsiak voltunk arra is, nem érzi-e szükségesnek bármilyen válságkommunikációnak, hiszen mégiscsak távozott posztjáról a magyar államfő. 

Kovács Zoltán szerint azonban az üggyel kapcsolatban minden olyan bejelentés, kommunikáció megtörtént, aminek meg kellett történnie, és megtették azokat a legfontosabb lépéseket, amelyekkel kezelni lehet a kérdést. 

Érdeklődésünkre az is kiderült, hogy a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár nem aggódik a külföldi reakcióktól sem. 

Én egy kétségbeesett erőfeszítést látok a nemzetközi porondon arra, hogy úgy próbálják ezt az elmúlt néhány napot, hetet beállítani, mintha valami nagy, rendszerszintű problémáról lenne szó

– árazta be a Novák-Varga-ügyet Kovács Zoltán.

Mindezt azzal indokolta, hogy a lényegen ez nem változtat.

A magyar családpolitika Európában a legösszetettebb, a legátfogóbb rendszert alkotja, a célkitűzéseink nem változtak

– tette hozzá. 

Nyolc nap hallgatás

Miután február 2-án kibukott a kegyelmi botrány, Novák Katalin köztársasági elnök február 10-én nyújtotta be a lemondását, amelyet néhány perccel később Varga Judit lemondó nyilatkozata követett.  

Akkor Novák Katalin felidézte, hogy hozott egy olyan kegyelmi döntést, ami értetlenséget és békétlenséget váltott ki. Elismerte azt is, érthető, hogy magyarázatot várnak, a kegyelmezési jogkör mind közül a legérzékenyebb.

Hibáztam. A kegyelmi döntés és az indoklás hiánya alkalmas volt arra, hogy kételyeket ébresszen. Itt nincs és nem is lehet kétely. Soha nem adnék kegyelmet annak, aki gyermekeket bántalmaz. A gyermekek védelme közös felelősségünk

– fogalmazott Novák Katalin, hozzátéve: magyar emberként azt várná a köztársasági elnöktől, hogy ne hibázzon, ha mégis, vállaljon felelősséget, akár azzal, hogy lemond a tisztségről.

A hivatalos lemondó nyilatkozatát február 11-én írta alá, és mindössze ez egy mondat szerepelt benne:

tájékoztatom a tisztelt Országgyűlést, hogy köztársasági elnöki megbízatásomról lemondok a köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CX. törvény 2. §-a alapján.

Egyébként Novák Katalin lemondása eddig még érintőlegesen sem szerepelt Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán.