A szerdán megjelent Magyar Közlöny 300 település ingatlanjait sorolja fel, ahol a konténerkazánok és pellet tároló konténerek telepítését, valamint a kéményeik építését nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé, a beruházásokat kiemelten közérdekű beruházássá nyilvánította a kormány.

A cél: egyes köznevelési és más állami épületek alternatív fűtési módokra való áttérése.

A felsorolt települések elsősorban falvak, de akad köztük nagyobb város is, mint például BékéscsabaHódmezővásárhelyNyíregyházaSzegedSopronTatabányaEsztergom

Kivételesen elnéző a szabályozás

Közlönyben tételesen felsorolt telkeken nem szükséges betartani a hatályos helyi településrendezési tervet és az országos településrendezési jogszabályt, olyannyira nem, hogy még kiemelten védett műemlékek esetében sem minden esetben kell lefolytatni az örökségvédelmi bejelentési eljárást.

Egymilliárdot ad a kormány a konténerkazánok gyártására

A 400 konténerkazán gyártókapacitásának kialakítására 1 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást hagyott jóvá a kormány. A támogatás intenzitása 35 százalékos.
Bővebben

A Napi.hu hasábjain korábban arról is beszámoltunk, hogy már tavaly elkészült a magyar gyártású fapellet tüzelésű konténerkazán prototípusa egy zalaegerszegi gyártónál.

Mobilkazánok az energiaellátás biztonságáért

Már akkor tudható volt, hogy az akkori Technológiai és Ipari Minisztérium javaslata alapján konténerkazánok válthatják ki elsősorban a bölcsődék, óvodák és iskolák, valamint a bentlakásos szociális otthonok gázfűtését. Ezek az eszközök időigényes engedélyeztetés nélkül telepíthetők, néhány nap alatt rendszerbe köthetők, és a kormány álláspontja szerint a gyors és hatékony intézkedés a földgázfelhasználás mérséklésével hozzájárul az ország energiaellátás biztonságának fokozásához.

Az archív híradóban bemutatott beépített pellet tartállyal rendelkező Centrometal PelTec 24kW-os pellet kazán ára jelenleg 2 440 000 forint.

A készülék leírása szerint a lambda szondával szerelt, acél szerkezeti elemekből álló meleg vizes pellet kazán érintőképernyős kezelőfelülettel, valamint 30-100 százalék közötti teljesítménymodulációval és automata gyújtással, égőfej- és hőcserélő tisztítással rendelkezik, aminek köszönhetően a kazánban a gyengébb minőségű fapelletek is elégethetők.

A cikkünk elején ismertetett aktuális szabályozás már hatályba is lépett, és azt a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.