Elkezdődött a pere a Fővárosi Törvényszék Közigazgatási Kollégiumán Kapin Lillának, a budapesti Eötvös József Gimnázium és Törökné Pethő Erzsébetnek, a budapesti Vörösmarty Mihály Gimnázium volt tanárának, akiket a Belső-Pesti Tankerület tavaly november 30-án felmentett az állásából, mert többször is részt vettek a polgári engedetlenségben – írja a Telex.

A tanárok a közalkalmazotti jogviszonyuk jogellenes megszűntetése, az egyenlő bánásmód követelményeinek megsértése miatt többek között a közalkalmazotti jogviszonyuk helyreállítását kérik, hivatkozva a véleménynyilvánítás szabadságára. Az első tárgyaláson még a perfelvétel zajlik, több tárgyalás várható az ítélethirdetésig.

Sziklai Tamás, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvédje képviseli a tavaly novemberben elbocsátott nyolc tanárt. Az ügyvéd szerint a tárgyalásnak a konkrét ügyön túlmutató jelentősége van, hiszen ha megnyerik a pert, akkor az elbocsátott tanárok kérhetik visszahelyezésüket az állásukba, ezen kívül van lehetőség sérelem iránti és elmaradt munkabér iránti igény benyújtására is.

Ha jogellenes volt a kirúgás, akkor olyan helyzetbe kell hozni a munkavállalót, mintha nem is szűnt volna meg az állása, így akár decembertől visszamenőleg is lehet követelni az elmaradt munkabért.