Mától üzemel az Országos Jégkármérséklő Rendszert (JÉGER), amely ezzel hetedik védekezési szezonját kezdte meg - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A jégkármérséklő rendszer 2024. április 15-én megkezdett riasztási időszaka 2024. szeptember 30-ig tart.

Az országos lefedettséget nyújtó, összesen 986 darab - 219 automata és 767 manuális - talajgenerátorból álló rendszer ezüst-jodid tartalmú hatóanyagot éget el, ami feláramlással a felhőkbe jut, ott csökkentve a kialakuló jégszemcsék méretét.

A jégesők előfordulásának valószínűsége nem zárható ki teljesen,

azt garantálni lehet, hogy a lehulló jégszemcsék mérete kisebb lesz annál, mint amelyek a rendszer használata nélkül hullanának le.

A generátorokat 2023-ban a védekezési szezonban 96 napon át kellett, összesen 176 639 üzemórára bekapcsolni.

Az eredmények beszédesek:

a gazdálkodók 2023-ban csak 30 678 hektárra jelentettek be jégkárt, míg 2017-ben, az utolsó évben, amikor még nem működött az országos rendszer, jóval több mint kétszer ekkora területre, 72 ezer hektárra.

A NAK által kiépített rendszer működtetéséhez a kormány - az Agrárkár-enyhítési Alap védelme érdekében -  a költségvetésből évi legfeljebb 2 milliárd külön forrást biztosít.

A rendszer a kármegelőzés mellett adatszolgáltatással támogatja az agrárkár-enyhítési rendszer fejlesztéséhez szükséges elemzéseket, valamint koordinálja az együttműködést a JÉGER működtetésében részt vevő társszervezetekkel.

Számítások szerint a rendszerre fordított 1 forint mintegy 33 forint éves termelési értéket óv meg, éves szinten ez 66 milliárd forint megmentett termelési értéket jelent.

A legfrissebb elemzések szerint Europában a 2 centiméteres méretet meghaladó jeget is tartalmazó jégesők száma a 2021-2023-as időszakban a 2015-2017 időszakhoz képest több mint háromszorosára nőtt, 215 százalékkal emelkedett meg. Ugyanakkor - az országos lefedettségű rendszer eredményeként - az egyre szélsőségesebb időjárási tényezők ellenére Magyarországon mindössze 50 százalékos volt ez az emelkedés.