A rosszullétek kivizsgálása során kiderült, hogy akut toxikus- és rákkeltő veszélyes vegyi anyagokkal dolgozik a gyár. Erről azonban az üzemeltető nem tett bejelentést a dunaújvárosi járási hivatal népegészségügyi osztálya szerint.

A cég komáromi üzeméből tavaly januárban 12 embert szállítottak kórházba rosszullét miatt. A cég az egyik országgyűlési képviselőnek válaszolva azt mondta, hogy az üzemben NCM port (nikkel-kobalt-mangán-lítium-oxid) és electrolyte-t használnak, mindkettő nagyon mérgező anyag, légzési nehézséget és égési sérüléseket, hosszú távon rákot okozhatnak – írja a Népszava.

Az előírások szerint emiatt csak teljes védőfelszerelésben dolgoznak az anyaggal, a májusban rosszul lett villanyszerelő munkások azonban ezt vélhetően mellőzték.

Az üzem használni kívánja az NCM nevű oldószert is, ami szintén mérgező. Ennek a felhasználásával kapcsolatban a lap azt írja, hogy 1742 tonna tárolását engedélyezték. Maga az üzemeltető pedig a tervezett működési adatok szerint évi 29 ezer tonna veszélyes hulladék keletkezésével számol.

Kisebb lehet a CATL debreceni akkumulátorgyára

Visszafogja magát a CATL kínai akkumulátorgyártó cég: a debreceni beruházás februárban kapott környezetvédelmi engedélyt, azonban most ennek a módosítását kérte a vállalat, melyről 60 napon belül döntés is születik. Bővebben--->