A Magyarország kormányának támogatásával indított Gondosóra program olyan egyedülálló jóléti szolgáltatást biztosít ingyenesen és alanyi jogon a 65 év feletti időseknek, amelyben szükség esetén egyetlen gombnyomással jelezni tudják segítségkérési szándékukat a szolgáltatáshoz tartozó jelzőeszközön keresztül a diszpécserszolgálatnak.

Váltás július 15-től

A tavaly indított program megvalósításáért július 15-től a Miniszterelnöki Kabinetiroda felel, szakmai felügyeletét Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos látja el – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) vasárnap az MTI-vel.

A kormányzat kiemelt feladatának tekinti, hogy gondoskodjon az idősekről.

Hozzátették: ebbe a sorba illeszkedik a Gondosóra program is, amely 106,453 milliárd forintból valósul meg a Széchenyi Terv Plusz programban, és a nap 24 órájában segítséget és biztonságot nyújt az időseknek és hozzátartozóiknak.

A program szakmai megvalósítását a Kormányzati Szoftverlicenc-gazdálkodási Korlátolt Felelősségű Társaság (KSZG Kft.) végzi, amelynek ügyvezető igazgatói feladatait Juhász Roland korábbi állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár látja el – tudatták.

Mintegy 90 ezer felhasználó

Legutóbb idén májusban kérdezte meg a parlamentben Pintér Sándor belügyminisztert a kormány által elindított Gondosóra programról Komjáthi Imre szocialista képviselő. A 24.hu beszámolója szerint a miniszter helyett anno Rétvári Bence válaszolt, aki azt írta májusban, hogy a programban jelenleg 89 247 jelzőkészülék nyújt biztonságot a felhasználóknak.

A kormány tavaly mintegy 1,5 millió idős emberrel számolt, négy év alatt. Az államtitkár jelezte, az átlagéletkor 76 év, az országos eloszlás egyenletes, szinte minden településről, összesen 2890-ról igényeltek ingyenes készüléket a saját otthonukban élő 65 év feletti magyar állampolgárok.

Az áprilisi adatok alapján, naponta átlagosan 1333 jelzést kapnak a Gondosóra programban dolgozó diszpécserek. A fő cél az idősek otthoni és önálló életvitelének támogatása, a készenléti szervek (rendőrség, mentők, tűzoltók) elérését szolgáló 112 segélyhívó tehermentesítése.