A kormánypártok jóval kevésbé dominánsak Budapesten az országos átlaghoz képest, miközben egyes ellenzéki pártoké ugyanitt jóval magasabb, így egy sikeres ellenzéki együttműködés esetén akár magabiztos többségük is lehet a fővárosban.

Az IDEA Intézet 2023 augusztusa és novembere között elvégzett kutatások eredményei azért érdekesek, mert a júniusban esedékes önkormányzati választásokon, a napokban megszavazott törvénymódosítás értelmében a Fővárosi Közgyűlés összetételét a listás szavazatok arányai határozzák meg.

A felmérés alapján a Fidesz-KDNP egyértelmű dominanciáján túl a Demokratikus Koalíció a legnépszerűbb ellenzéki párt, és egyben a második legnépszerűbb párt. A kormánypártok népszerűsége lassú ütemben csökken országosan hónapok óta, azonban az országos átlagnál alacsonyabb a támogatottságuk Budapesten:

2023 végéhez közeledve a fővárosiaknak csupán a szűk egynegyede (24 százalék) támogatta volna a Fidesz-KDNP-t, ha most tartottak volna parlamenti választásokat. A biztos szavazók körében ez az arány 36 százalék, ami szintén alulmarad az országos átlagtól.

Ugyanakkor a Demokratikus Koalíció (DK) az országos átlagnál nagyobb támogatottságot (15 százalék) tudhat magáénak a fővárosban és vonzáskörzetében, a biztos szavazóknak pedig közel az egynegyede (23 százalék) támogatta volna őket egy 2023 végi parlamenti választáson.

Az 5 százalékos küszöböt egyedül

 

 

A teljes budapesti népesség körében a Momentum 7, a Mi Hazánk 6 százalékos támogatottsággal bír az IDEA mérése szerint.

Mindez azt jelenti, hogy bár a Fidesz-KDNP áll az élen a fővárosi pártpreferencia adatok alapján, az ellenzéki pártokat összességében többen támogatják.

 

Forrás: IDEA Intézet
Forrás: IDEA Intézet

Az IDEA Intézet szerint ugyanakkor kérdéses, hogy az ellenzéki szavazók magasabb számaránya egy listás szavazás alapján mekkora többséget eredményezne a 2024-es önkormányzati választások után az új Fővárosi Közgyűlésben.

Az év végi eredmények alapján ugyan mutatkozik nagyobb esély a többségre, azonban ez jövőre akkor sem vehető biztosra, ha nagyrészt fennmarad a korábbi ellenzéki összefogás pártjainak együttműködése.

2023 végén a kormánypártok 36 százalékos szavazati arányával szemben a korábbi ellenzéki összefogás pártjainak valamelyikére a fővárosi biztos szavazók 43 százaléka szavazott volna.

Ehhez az IDEA szerint adott esetben még hozzá lehet kalkulálni a Nép Pártján 2, és a Mindenki Magyarországa Mozgalom 1 százalékos támogatottságát is. Ugyanakkor jelenleg akkor is az 50 százalékos szint alatt marad az ellenzéki pártok biztos szavazóinak aránya, ha összeadjuk az egyes pártok szavazati arányait: 46 százalék jön ki. A kutatóintézet szerint viszont a választások során nem feltétlenül adódnak össze ennyire direkt módon a szövetséges pártok szavazati arányai.

Az IDEA közleményében megjegyzi: sok múlhat azon, hogy szinten tudják-e tartani a támogatottságukat az ellenzéki pártok, vagy esetleg képesek-e növelni azt. Fontos lehet továbbá az is, hogyan alakul az ellenzéki és a kormánypárti szavazók választási hajlandósága a következő hónapokban.

Fiatal titán lehet Karácsony Gergely kihívója

Ha minden igaz, már csak pár hét, és kiderül, hogy a júniusi önkormányzati választásra összesen hány ellenzéki kihívója lesz a főpolgármesternek. A mellékelt ábra szerint nem sorol be Karácsony Gergely mögé a teljes ellenzék, az LMP például külön utakon jár.