A tavalyinál több büntetést szabott ki és nagyobb arányban hívott vissza termékeket húsvét előtt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára az ellenőrzések eredményeiről elmondta, hogy 1117 helyen végeztek vizsgálatot, ebből 688-t az élelmiszer-forgalmazásban – írja az Index.

A feltárt szabálytalanságok és hiányosságok miatt az ellenőrök 12 alkalommal figyelmeztetést és a tevékenység korlátozását, 77 esetben pedig bírságot alkalmaztak szankcióként. Eddig több mint 7,2 millió forintnyi büntetést szabtak ki, ám még nem zárult le minden eljárás. Az ellenőrzés eredményeként bizonyos élelmiszereket visszahívott a Nébih.

Leggyakrabban a higiéniai és a nyomonkövetési szabályokat nem tartják be a kereskedők: a termékek 8,2 százalékánál higiéniai, míg 4,3 százaléknál nyomonkövetési problémákat mutatott ki a vizsgálat. Tavaly ez az arány 5,3 és 4,1 százalék volt.

A sonkáknál volt a legtöbb termékköri probléma, viszont az ilyenkor szintén népszerű tojásnál csökkent a szabálytalanságok száma.

Összességében a piacokon arányaiban kevesebb hibát észleltek, mint a kereskedelmi láncoknál.

Ellenőrizhetjük a termékek súlyával való gyártói trükközést

Az Economx értesülései szerint ezekben a pillanatokban is folyamatosan rögzíti a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az egymilliárd forint feletti árbevétellel rendelkező cégek bejelentéseit a kiszerelés-csökkentésről. A Nébih adatbázisában mindenki terméknév alapján keresheti a kiszerelés csökkentésére vonatkozó adatokat.Ha érdeklik a részletek