Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a fogyasztók körültekintőbb és tudatosabb vásárlási döntését segítik elő azzal, hogy 2024. március 1-től jogszabályban kötelezi az 1 milliárd forint feletti árbevételű élelmiszer-kereskedőket arra, hogy a termék mellett elhelyezett, figyelemfelhívó tájékoztatással hívják fel a vásárlók figyelmét: az általuk árusított, előrecsomagolt termékek kiszerelése a korábban megszokottakhoz képest kisebb lett.

Bár elvileg a gyártók szabadon dönthetnek a kiszerelés változtatásáról, ám trükközésnek, burkolt áremelésnek minősül, ha egy termék súlya vagy mérete csökken, ám az ára nem változik, sőt, akár még növekszik is.

A kormány ezért rendeletben, amelyet a napokban még ki is egészítettek, kötelezte a jelentősebb bevétellel rendelkező boltokat, hogy március 1-jétől plakátokkal hívják fel a vásárlók figyelmét: egyes előrecsomagolt termékeik kiszerelése a korábbihoz képest kisebb lett. A tájékoztató plakátoknak két hónapig a termék mellett kell állniuk.

Folyamatos a bejelentések rögzítése

A főszabály szerint februártól a kereskedőknek a forgalmazás megkezdésétől számított 2 hónapig fel kell tüntetniük, ha egy adott termék kiszerelése csökken a 2020. január 1. és 2023. július 1. közöttihez képest.

A hivatal az Economx megkeresésére a következőket közölte: az élelmiszer-infláció csökkentése érdekében szükséges intézkedésekről szóló kormányrendelet alapján a Nébih egy nyilvánosan elérhető adatbázist hoz létre és működtet.

A rendelet szerint március 1-jétől az egymilliárd forint feletti árbevétellel rendelkező gyártóknak, az első magyarországi forgalmazóknak és a nagykereskedőknek a hivatal irányába tájékoztatási kötelezettségük van a kiszerelés-csökkentésről.

Ez a munka már megkezdődött, jelenleg az érintettek bejelentéseit rögzíti a Nébih.

Így fog működni az adatbázis

Az érintettek az első tájékoztatással egyidejűleg, az erre a célra rendszeresített online felületen kötelesek elküldeni az érintett termék adatait a Nébih-nek is. A beérkezett bejelentések nyomán március 1-jétől lesz elérhető az adatbázis. 

A Nébih által működtetett adatbázis célja elsősorban a fogyasztók tájékoztatása, egyidejűleg természetesen a kereskedők is információkat kaphatnak az érintett termékekről. Az adatbázis kereshető formában, a terméknévre és termékkategóriára bontva tartalmazza a termékadatokat.

Egymilliós bírság is lehet termékenként

A meghatározott előírások teljesítésének ellenőrzését a fogyasztóvédelmi hatóság fogja végezni, a szabálysértőkre termékenként egymillió forintos közigazgatási bírságot is kiszabhat.

Ez érvényes minden érintettre, ha például a Nébih felé fennálló tájékoztatási kötelezettségét a gyártó megsérti, szintén egymillió forintos bírságot kaphat.

A rendeletben bemutatott plakátokat jól látható helyen, legalább 80×50 milliméter nagyságú méretben kell kitenni. Ezek arra hívják fel a figyelmet, hogy a boltok a kiszerelés-csökkentés technikáját alkalmazzák.

Belenéztünk a vásárlás jövőjébe: tetszett, amit láttunk

A gépi látás, illetve a mesterséges intelligencia rohamos fejlődésének köszönhetően világszerte és hazánkban is egyre nagyobb teret hódítanak az önkiszolgáló kasszák, illetve a szinte magukat üzemeltető üzletek. Mutatjuk, hogyan lesz a vásárlás már a közeljövőben egyre gyorsabb, letisztultabb és mind inkább élményszerű folyamat.

A részletekről ITT írtunk bővebben.