A húsvéti ünnepekre az egyes vármegyei rendőrkapitányságok is nagy erővel készülnek. A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti munkatársai arra hívják fel figyelmet, hogy hazánkban zéró tolerancia van érvényben, mely a szeszes ital fogyasztásának teljes tilalmát jelenti a gépi meghajtású jármű vezetője részére, a jármű vezetése előtt és alatt egyaránt.

A szakértők szerint ezért senki ne üljön ittasan gépi meghajtású jármű volánja mögé, valamint olyan járműbe sem, melyet láthatóan ittas személy vezet. Azt tanácsolják, hogy senki ne engedje meg családtagjának, rokonának, barátjának, ismerősének sem, hogy ittas állapotban gépi meghajtású járművet vezessen.

Kis mennyiség is komoly élettani hatást vált ki

A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai szerint az alkohol már kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat vált ki, melyek nem teszik lehetővé a biztonságos járművezetést.

A szeszes ital fogyasztás hatására növekszik az észlelési idő, tompulnak a reflexek, lassabban mozognak a szemet mozgató izmok, s a mentalitásban is kedvezőtlen változások történnek. Ezek a hatások függetlenek attól, hogy autósról vagy kerékpárosról van szó.

Azok a kerékpárosok, aki alkoholos befolyásoltság alatt ülnek kétkerekűre, fokozott baleseti kockázatot jelentenek a közlekedés többi résztvevője számára, és nem csupán a saját, hanem mások életét, testi épségét is veszélyeztetik.

Természetesen a biztonsági övre vonatkozó szabályok is változatlanok, az öv becsatolásának elmulasztását közigazgatási bírsággal büntetik.

Az ORFK sajtóosztálya az Economx megkeresésére közölte: a passzív biztonsági eszközök használata sem azért fontos, mert kötelező, hanem azért, mert egy esetlegesen bekövetkező baleset során életet menthet.

Kipróbálható a részegszemüveg

A Békés Vármegyei Baleset-megelőzési Bizottság a városi rendőrkapitányságokkal 2024. március 29.-ig a vármegye 12 településén tart figyelemfelhívó akciót. A program lényege, hogy bárki kipróbálhatja az úgynevezett részegszemüveget, amely megmutatja, hogy mit lát a környezetéből az ittas ember.

Az érdeklődők több helyszínen is gyalog, illetve biztonságos körülmények között kerékpárral is megtapasztalhatják, hogyan közlekednének, ha előtte alkoholt fogyasztanának.

Többszörösére nő a közúti forgalom

A rendőrség arra is figyelmeztet, hogy ezekben a napokban valósággal útra kel az ország, s néhány napra a közúti forgalom megszokott sűrűsége hirtelen a többszörösére nő, ez pedig már alapvetően fokozott odafigyelést igényel.

A nagyobb forgalomból adódó esetleges forgalomlassulások, torlódások esetén szükség lehet az utazók türelmére, jó, ha már előre számítanak hosszabb utazási időre. A gépjárműforgalom mellett nagyobb számban és csoportokban is közlekednek a közutakon kerékpárosok és gyalogosok.

Kiemelt figyelemmel és kellő oldaltávolságot tartva, a sebességet csökkentve tanácsos elkerülni a közutakon esti szürkületben és az éjszakai órákban közlekedő gyalogosokat.

Csodálatos húsvéti ajándék a kerékpár, de…

A láthatósági mellény lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között kötelező a kerékpárral és gyalogosan közlekedők számára.

Csodálatos húsvéti ajándék a kerékpár, de a kötelező felszerelések beszerzéséről sem szabad megfeledkezni, így hasznos a kerékpáros védő- és láthatóságot szolgáló felszerelések mellett a fejvédő sisak is – figyelmeztet még a rendőrség.