A társaság adatai szerint átlagosan 4 Celsius-fok volt a tél országos középhőmérséklete, ami 0,4 fokkal haladta meg az eddigi legenyhébb, 2006/2007-es tél hőmérsékletét.

Hozzátették, hogy a december 2,2 fokkal, a január 1,8 fokkal, míg a február rendkívül mértékben, 7 fokkal volt enyhébb az átlagnál.

Ezzel a 2024-es február volt a legenyhébb a 20. század eleje óta.

Az ország döntőrészén 3 és 5 fok között alakult a tél középhőmérséklete, ugyanakkor helyenként az 5 fokot is meghaladta. Főként az Északi-középhegységben fordultak elő 3 fok alatti értékek, viszont még a Kékesen is fagypont felett alakult az idei tél.

Nem csupán rendkívül enyhe volt az idei tél, hanem igen csapadékos is: az elemzés alapján az évszak csapadékösszege átlagosan 134,5 milliméter volt, ami az éghajlati normált jelentő 115,1 milliméter 117 százaléka.

Az éghajlati mutatókon is megmutatkozott a rekordenyhe tél: a fagyos napok száma mindössze 44 volt az átlag 63 naphoz képest, és csupán egyetlen zord napot – amikor a minimumhőmérséklet mínusz 10 fok alatt marad –  számoltak az átlagos 8 nap helyett. Téli napból átlagosan hármat számoltak az átlagnak számító 22 nap helyett.

 

Fergeteges látványt nyújt a korán érkezett tavaszban a Balaton csodaútja

A mandulafa a gyümölcsfák közül elsőként virágzik, azonban így sem megszokott, hogy már február végére teljes szépségükben pompáznak a fák. Ha többre kíváncsi, itt olvashat erről bővebben >>>