Egy friss kutatás során 1000, 18 és 34 év közötti felnőttet kérdeztek arról, hogy terveznek-e gyermeket vállalni, és ha igen, milyen feltételek mentén tennék meg azt.

Kiderült, hogy a két generáció tagjai közül csupán minden második fiatal alapítana családot, de kizárólag ideális körülmények mellett.

A megkérdezettek összesen 55 százaléka nyilatkozott arról, hogy szeretne gyermeket vállalni a jövőben, 20 százalékuk pedig még nem biztos benne - számolt be a Bien.

Azok, akik szeretnének szülővé válni, elsősorban az örömöt, és a szeretet várják a családalapítástól, azonban 26 százalékuk elismerte, hogy gyermekére időskori társaként, támogatójaként számítana.

A válaszadók 25 százaléka azonban teljes magabiztossággal állítja, hogy semmiképpen sem dönt majd a jövőben a családalapítás mellett.

49 százalékuk azért nem vállal gyereket, mert továbbra is ragaszkodnak a szabad életvitelhez, és több időt szánnának magukra, 47 százalékuk pedig az anyagi biztonság hiányára hivatkozott.

A globális problémák miatti szorongás szintén problémát jelent a gyermektelennek készülő fiatalok körében: 38 százalékuk ezért nem szeretne családot.

Ezek a kérdések azonban a családalapítást tervezgetők között is felmerültek, viszont ők a környezeti hatások, és az éghajlati változások miatt aggódnak, ám ettől függetlenül mégis belevágnak a családalapításba.

Mikor jön az unoka?

Habár a megkérdezettek 71 százaléka erősen érzékeli a társadalmi nyomást a gyermekvállalás felé, a családtagok is jelentős szerepet játszanak ebben, ezt pedig a fiatalok 40 százaléka is megerősítette: a legtöbbet az édesanyák, nagymamák, és édesapák kampányolnak a gyermekért.

A tanulmány kiemelte, hogy fontos, hogy a fiatalok szabad kezet kapjanak a családalapításról való döntésben, és ezt minden esetben tiszteletben kell tartania a környezetnek.

A kutatás szerint azonban a társadalmi, és az otthoni nyomás ellenére is vészjósló az adat, miszerint a fiatal felnőttek közül minden negyedik azt tervezi, hogy nem alapít családot, ez pedig arra enged következtetni, hogy minden eddiginél gyermektelenebb lesz a két generáció.