Társadalmi egyeztetés céljából felkerült a kormány honlapjára az Igazságügyi Minisztérium tervezete, amely módosítaná a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról és kezeléséről szóló törvényt. Spoiler: 2024. május 23-ig marad a háborús veszélyhelyzet. 

A dokumentum szerint

a hazánk szomszédságában zajló orosz–ukrán háború a második világháború óta nem tapasztalt humanitárius helyzetet eredményezett, és megváltoztatta az európai gazdasági helyzetet is. A humanitárius katasztrófa kezeléséhez és a nemzetközi, gazdasági változások következményeinek kivédéséhez hazánknak továbbra is biztosítania kell a hatékony, gyors nemzeti válaszok kialakításának lehetőségét.

Annak biztosítása érdekében tehát, hogy minden szükséges eszköz rendelkezésre álljon a menekülő emberek segítésére, támogatására, elhelyezésére, valamint a felmerülő káros gazdasági hatások kivédése, a következmények enyhítése érdekében, továbbá annak biztosítása végett, hogy az ország mielőbb maga mögött hagyja a háború káros következményeit, a kormány a veszélyhelyzet további 180 nappal történő meghosszabbítására tesz javaslatot.

A jelenleg tartó veszélyhelyzeti szakasz 2023. november 25-ig tart, ha a módosítás átmegy a parlamenten, akkor 2024. május 23-ig marad minden a megszokott mederben - mondjuk úgy: leegyszerűsítve a törvényalkotási folyamatot. 

Azt azért nem árt tudni, hogy 2024. június 9-én a magyarok az urnákhoz járulnak, önkormányzati és európai képviseletet választanak maguknak. Most úgy néz ki, háborús veszélyhelyzet alatt kell kampányolnia a politikusoknak. 

 

Orbán Viktor nem viccelt: törvényben korlátoznák Matolcsy Györgyöt

Varga Mihály bevezeti a hosszabb idő és az elfogadható idő törvényi tényállást is. Bővebben --->