Sok országot kenterbe verünk Novák Katalin juttatásaival, máshol lakás sem jár az államfői pozícióból búcsúzók számára, és összefoglalónkból az is kiderült, hogy szinte sehol nem jellemző, hogy a korábbi köztársasági elnököknek élethosszig tartó rezidenciát biztosítsanak, a szlovák és a román ex-államfői javadalmazás pedig egyenesen eltörpül a magyar mellett.

A köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvény szerint ugyanis a köztársasági elnök javadalmazása az élete végéig jár neki. Ez az összeg jelenleg havi bruttó 4,59 millió forint. Az infláció miatt sem kell aggódnia, mert a juttatást minden évben automatikusan megemelik a bruttó átlagkereset-növekedéssel megegyező mértékben.

Jár még neki egy lakás, egy fős személyzet, három fős titkárság. Élhet a térítésmentes, kiemelt egészségügyi ellátással és a személyes gépkicsihasználattal is, a sofőrt a rendőrség biztosítja számára. Lesz majd éves kerete, amelyet tetszés szerint oszthat szét az általa választott szervezetek között. Tavaly a volt köztársasági elnökök 73–73 millió forint felett rendelkezhettek. Ezek mellett a külföldi hivatalos programjaira első osztályon utazhat repülőgépen és vonaton egyaránt, valamint igénybe veheti a kormányvárót is.

 

Élete végéig gazdag nő lesz Novák Katalin: több milliós nyugdíjjal távozik

A leköszönő köztársasági elnök, Novák Katalin havi több millió forintos nyugdíjra számíthat élete végéig. És ez még nem minden. Miközben vagyonát gazdagítja számos hazai ingatlan is. Mutatjuk a részleteket, KATTINTSON!

Felvetésünkre Gulyás Gergely a Kormányinfón érdekes módon

egy németországi botrányt hozott fel mentségül,

ugyanis Berlinben is hasonló vita zajlik az államelnök javadalmazása kapcsán. Emlékezetes, amikor 2012-ben, az akkor 52 éves Christian Wulff szövetségi elnök korrupciós ügyek miatt kevesebb mint két év hivatali idő után lemondott, nagyon sokan követelték, hogy Wulff ne kapjon életfogytig tiszteletdíjat, ám végül azóta is utalnak neki. 

A miniszter idézte a köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvény azon passzusát is, miszerint

nem illeti meg a juttatás a volt köztársasági elnököt, ha a társadalombiztosítás ellátásaira való jogosultság szempontjából biztosítottnak minősül, ide nem értve azokat a tevékenységeket, amelyek végzése a köztársasági elnöki tisztség betöltésével nem összeférhetetlen.

Ez azt jelenti, hogy csak addig kapja az államfői javadalmazását, ameddig nem talál munkát magának, és

ismerve Novák Katalint, valószínűsíthetően elég hamar dolgozni fog valahol

- tette hozzá Gulyás Gergely. 

Egyébként elmondta azt is, hogy a vonatkozó törvény visszamenőleges hatállyal nem lehet változtatni, és szerinte ebben az esetben nem is kell. 

 

Lehet Önből is köztársasági elnök?

Szavazás és vagyonnyilatkozat; mutatjuk, milyen lesz a következő köztársaságielnök-választás. A rendszerváltozás utáni korszak hetedik államfője személyéről még csak találgatások lehetnek, biztosat senki nem tud, ám az Alaptörvény pontosan rendezi a szabályokat.