A friss diplomások mintegy 6 százaléka dolgozik külföldön – derül ki az Oktatási Hivatal (OH) 2023-as kutatásából.

A képzési területeket tekintve a külföldi munkavégzés az átlagnál gyakoribb az agrár (10,7 százalék), a természettudományi és művészeti területen (10-10 százalék) végzettek körében.

A végzettek nem túl elégedettek a hazai felsőoktatás nemzetközi munkaerőpiacra való felkészítő szerepével.

A megkérdezettek 56 százaléka szerint a felsőoktatási tanulmányok inkább nem vagy egyáltalán nem készítenek fel készít fel a külföldi munkaerőpiaci érvényesülésre.

Miközben a 2018-ban végzettek 44,8 százaléka, a 2022-ben pedig már az 50,2 százaléka azt jelezte, inkább igen, vagy biztosan másik országba költözne egy jobb munkahely reményében.

A magyarországi egyetemi hallgatók háromnegyede már dolgozik – derül ki a Népszava által ismertetett kutatásból.

A friss diplomások 78 százaléka már egyetemi tanulmányai alatt is dolgozott legalább a felsőfokú képzés egyes szakaszaiban.

Az eredmények szerint a párhuzamosan folytatott tanulási és munkavégzési tevékenység főként a nem nappali munkarendben (esti, levelező, távoktatás) tanulókat jellemzi, náluk 94,5 százalék volt azoknak az aránya, akik egyetem mellett is dolgoztak.

Az OH a 2018-ban, illetve 2022-ben végzett hallgatók helyzetét vizsgálta a Diplomás Pályakövetési Rendszer adatai alapján. 2018-ban 53 343 fő, 2022-ben 54 555 fő volt a végzettek száma, a súlyozott, reprezentatív kutatás 9764 volt hallgató válaszait tartalmazza.

A nappali tagozatos tanulók nagy aránya, 72 százaléka is vállalt már bevételszerző tevékenységet:  közel háromnegyedüknek dolgoznia is kellett az tanulmányai alatt.