Önkormányzati tulajdonba kerülhet Fonyód sportcsarnoka, amelyet másfél éve adtak át, de azóta sem üzemel - közölte a város Fidesz-KDNP-s polgármestere.

Hidvégi József elmondta, hogy a sportcsarnok 2,5 milliárd forintból épült, és a garanciális javításokat követően, tavasszal megnyithatja kapuit. Régi terve a dél-balatoni városnak, hogy sportcentrummá alakítsa a piaca mögötti 4 hektáros területét, ahol az új sportlétesítmény áll.

A NIKÉ Sportegyesület 2016-ban nyert 1,2 milliárd forint társaságiadó-támogatást az építkezésre, amelyet a városban oktatóközponttal rendelkező General Electric ajánlott fel. Ezt az állam további 300 millió forinttal egészítette ki, de az „elszállt építkezési árak" miatt a tervek és szerződések módosítására, valamint további forrásokra volt szükség.

Tavaly június elején adták át az új sportcsarnokot, amelyről hamarosan kiderült, hogy beázik, és egyéb garanciális hibái is akadnak. A szerződések értelmében az önkormányzat a sportcsarnok üzemeltetője, amely a Niké Sportegyesületen keresztül próbálta a hibák garanciális megszüntetését elérni úgy, hogy közben a kivitelező felszámolás alá került.

Mivel a sportegyesület nem tudott a kivitelezővel dűlőre jutni, az önkormányzat vállalta, hogy az üzemeltetésen túl átveszi a sportcsarnok tulajdonjogát, továbbá a garanciális jogokat is.

A polgármester szerint a közbeszerzés hátránya, hogy megbízhatatlan cégekkel kell szerződést kötni, ha övék a legjobb árajánlat. A munkák a következő hónapokban befejeződhetnek, mivel a kivitelezőnek volt biztosítása.

A beruházás befejezéséhez az önkormányzatnak is biztosítania kell némi forrást, amiről februárban dönt a képviselő-testület.

Hidvégi József szerint 2-3 év alatt rentábilissá lehet tenni a sportcsarnok üzemeltetését, amelynek környezetét további sportpályák létesítésével kívánják fejleszteni, hiszen az új sportcsarnok csak az első üteme a leendő sportcentrumnak.

A megnyitásra váró, 3720 négyzetméter alapterületű, mobil lelátókkal ellátott fonyódi sportcsarnok közel ezer ember befogadására alkalmas. A tervek szerint kézilabdázók, labdarúgók, floorballozók, testépítők, birkózók és fallabdázók veszik majd először birtokba.