A magyarországi droghasználatban a marihuána a legelterjedtebb. A drogstatisztikai adatok szerint a 18-64 éves korosztályban minden tizenharmadik személy (7,9 százalék) fogyasztott már élete során valamilyen tiltott drogot, a 18-34 éves fiatal felnőtt populációban pedig minden hetedik fiatal felnőtt élt már tiltott szer használatával, ez derül ki Nemzeti Drog Fókuszpont 2022-es jelentéséből, ami 2021-es adatokat tartalmaz.

A jelentés szerint 2020-ban a felnőttek, vagyis a 18-64 évesek között a valaha drogot fogyasztók körülbelül egynegyede, a kutatást megelőző egy hónapban pedig 1,2 százalékuk használt valamilyen tiltott drogot.

A férfiakra jellemzőbb a droghasználat, mint a nőkre, élete során a férfiak majdnem 20 százaléka, a nőknek pedig 11,4 százaléka élt valamilyen tiltott szer használatával.

A felnőtt népességben a vizsgált tiltott drogok közül legtöbben marihuánát, vagy hasist fogyasztottak eddig életük során (6,1 százalék).

A marihuána őrzi vezető helyét

marihuána/hasis után a leginkább elterjedt drogok az extasy, a szintetikus kannabinoidok, az amfetamin, a kokain és a dizájner stimulánsok. Az új pszichoaktív szerek között a herbál, a biofű vagy a varázsdohányként ismert szerek a legnépszerűbbek.

A jelentésben készült kutatás kitér arra is, hogy a budapesti fiatalok körében a rangsort szintén a marihuánás cigaretta vezeti. A 19-35 évesek között majdnem minden ötödik szívott már füves cigarettát, a dobogó második helyén az extasy, a harmadikon pedig az amfetamin áll.

Kép: economx

A 16 éveseket is megkérdezték szerhasználatról, a diákok között is a füves cigaretta áll a drog ranglétra tetején. A tinik 12,6 százaléka marihuánát vagy hasis használt már élete során. De, ami még sokkolóbb adat, hogy a második legnépszerűbb bódítószer a nyugtató vagy az altató használat, ezt a 16 éves szerhasználók 7,6 százaléka kipróbálta, a harmadik helyen pedig az alkohol és a gyógyszer együttes használata áll. Az extasy használat a tinik körében a hetedik helyen áll.

Kép: economx

Az addiktológiai kezelések okaként leggyakrabban megnevezett szer Magyarországon a kannabisz volt, használói aránya különösen magas a büntetőeljárás alternatívájaként kezelésbe lépők körében, ők az összes kezelt majdnem 80 százalékát jelentik.

A lefoglalási adatok alapján elmondható, hogy Magyarországon a növényi kannabisz (marihuána) használata jellemző, valamint kisebb mértékben a hasisé. A marihuána átlagos ára a drogpiacon 3500 forint körül van. Az extasy darabja és az amfetamin grammonkénti ára 3000 forint volt. Az utcai kereskedelemben jellemzően bio, herbál néven ismert szintetikus kannabinoidok 2021-es leggyakoribb grammonkénti ára 1000 forint volt, míg a dizájner stimulánsokért grammonként 5000 forintot kértek.

Új formák jelentek meg

A bio, vagy herbál néven ismert szerek új megjelenési formát is öltöttek az elmúlt években, erre is kitért a jelentés.

  • Az egyik ilyen a varázsdohány, amikor a hatóanyagot a korábban jellemző hordozóanyagok helyett dohányra impregnálják.
  • A másik új dolog a fogpiszkáló, amikor a hatóanyaggal átitatott fogpiszkálót kis darabokban vagy lereszelve sodorják cigarettába, és szívják el.
  • És ilyen a köztudatban papírnak nevezett drog, amikor különböző papírokat, dokumentumokat impregnálnak a hatóanyaggal, melyet cigarettába sodorva fogyasztanak.

Volt három aranylövés is

Magyarországon évente mintegy 30-40 közvetlen túladagolásos haláleset történt az elmúlt 5 évben. 2015 és 2020 között mintegy 35-43 haláleset volt.

2021-ben 42 végzetes mérgezés történt, 2020-ban 48-an vesztették droghasználat miatt. Továbbá a jelentés kitér arra az aggasztó jelenségre is, hogy a mérgezések mintegy felében jelen volt valamilyen új pszichoaktív szer. 2021-ben 16, 2020-ban 34 olyan haláleset volt, amelyben valamilyen szintetikus kannabinoid volt azonosítható.

Magyarországon a 18-64 évesek körében egymillió lakosra vetítve 6 kábítószer-fogyasztással közvetlenül összefüggő haláleset történt 2021-ben, ezzel az adattal az Európai Unióban az egyik utolsó ország vagyunk a droggal kapcsolatos halálozás tekintetében.

Budapesten egymillió lakosra 13 droghalál jutott, ami messze meghaladja a vidéken történt 5,6 halálesetet.

A túladagolásos esetek körében a férfiak átlagéletkora 34,5 év volt, nőké pedig 41,8 év.

De volt ezek mellett 78 kábítószer-fogyasztással közvetetten összefüggő haláleset is. Az esetek mintegy felében: 34 esetben közlekedési baleset áldozata lett a szerhasználó, hat további esetben emberölés áldozatában mutattak ki valamilyen illegális anyagot az orvosszakértők. 25 öngyilkosság is volt, valamint 12 olyan eset, ahol a halálozás a hosszú ideje tartó krónikus droghasználat szövődményeivel hozható összefüggésbe. Úgynevezett aranylövés, vagyis a heroin által okozott halál három kábítószer használónál történt.

Jelenleg nincs új drogstratégia

A 264 oldalas jelentésben arra is kitértek, hogy Magyarország utolsó, a kábítószer ügyet fókuszba állító stratégiai dokumentuma, a Nemzeti Drogellenes Stratégia 2013-ban lépett érvénybe, de ez a stratégia 2020-ban lejárt, ám 2022 decemberéig új stratégiát nem fogadtak el.

Kábítószer használattal kapcsolatos büntetőügyek

A 2021-ben a folyamatban lévő kábítószeres ügyek egy csekély része még a régi Btk., másik része viszont már a jelenleg hatályos Btk. hatálya alá esett.

2021-ben a régi Btk. szerint összesen 5 személyt ítéltek el jogerősen. Szabadságvesztésre 4 főt ítéltek, megrovást egy drogfogyasztó kapott.

2021-ben, az új, vagyis a jelenleg hatályos Btk. szerint 3593 személy ítéltek el jogerősen:

  • kábítószer kereskedelem: 568 fő;
  • kábítószer birtoklása: 3008 fő;
  • kóros szenvedélykeltés: 8 fő;
  • kábítószer készítésének elősegítése: 7 fő;
  • kábítószernek minősülő anyagokkal való visszaélés: 2 fő.

Az alábbi büntetések, illetve intézkedések történtek meg:

  • szabadságvesztés: 1187 fő;
  • közérdekű munka: 826 fő;
  • pénzbüntetés: 1264 fő;
  • megrovás intézkedés: 8 fő;
  • próbára bocsátás intézkedés: 311 fő;
  • pártfogó felügyelet elrendelése büntetés/ intézkedés mellett: 150 fő.

Új pszichoaktív anyagokkal való visszaélés miatt 2021-ben 410 főt ítéltek el jogerősen. Szabadságvesztésre 347 főt, közérdekű munkára 21 főt, pénzbüntetésre 40 főt, próbára bocsátás intézkedés 3 főt, párfogó felügyelet elrendelése büntetés/intézkedés mellett pedig 25 főt érintett.

Új pszichoaktív anyaggal kapcsolatos szabálysértés elkövetése miatt a 2021-ben 1659 eljárás indult. Itt a leggyakrabban alkalmazott szankció a pénzbírság volt, amelynek az egy főre jutó átlagos összege 72 617 forint volt.

Forráshiány jellemzi az ártalomcsökkentést is

A szenvedélybetegek alacsonyküszöbű ellátásának finanszírozása, amibe például a tűcsere program is beletartozik, pályázati úton történik. Esetükben a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet határozza meg a pályázók közül a finanszírozott szolgáltatásokat, amelyeket határozott időre megkötött, éves fix támogatási összeget meghatározó finanszírozási szerződések útján támogat a központi költségvetésből.

A normatív összeg:

  • 2020-ban 8,7 millió forint volt;
  • míg 2021-ben valamivel magasabb összeg, 9,1 millió forint jutott erre a területre.

Ugyanakkor a jelentés szerint szakmai fórumokon több nagy szervezet beszámolt arról, hogy az integrált intézményi háttér finanszírozási segítsége nélkül nehéz lenne fenntartani az ártalomcsökkentő szolgáltatásokat. A fix összegű finanszírozás mellett az alacsonyküszöbű szolgáltatók számára 2018-ig évente kiegészítő működési támogatás megpályázására nyílt lehetőség a kiírt Szenvedélybetegek felépülési folyamatának támogatása című minisztériumi pályázat keretében, ami 2019-től már nem volt elérhető.

2021-ben 14 szervezet jelentett adatot az általuk beszerzett fecskendők – összesen 55,7 ezer fecskendő – finanszírozási forrásáról. A drogosok által használt eszközök legnagyobb részét, 64 százalékát vállalati együttműködés keretében szerezték be és csak 6 százalék volt az éves alacsonyküszöbű „normatíva” terhére történő beszerzések aránya.