A Feneketlen-tavi közpark egészére kiterjedő felújítási terveket két változatban készítette el az S73 Tájépítész Tervező Iroda Kft. a budapesti XI. kerületi önkormányzat megrendelésére.

A koncepciótervekkel kapcsolatos kérdéseket és javaslatokat 2024. április 30-ig várja a fővárosi önkormányzat.

Az Építészfórum beszámolója szerint a terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók, melyek a város különböző részeiről a park lényegi eleme, a víztükör felé terelik a látogatót.

Mindkét terv központi eleme a város és a víz kapcsolatának erősítése.

A meglévő, víz fölé nyúló stéghez hasonló két további szerkezetet alakítanának ki, amelyekhez sétányok vezetnének a park külső részeitől. Emellett az északkeleti oldalon a partvonal mentén egy hosszirányban futó stéget is felépítenének.

A tervezők szándéka, hogy az épített környezet örökségének megőrzése mellett igazítsák a parkot a mai igényekhez.

Az 1958 és 1960 között, Mőcsényi Mihály tervei alapján megvalósított Ifjúsági park fennmaradt elemeit, többek között a tóra néző pihenőteraszokat megtartanák.

A koncepcióterv része a hosszútávú fásítási stratégia, az autók parkolására három verziót vázoltak fel:

  •  9 + 36, 
  • 56 parkolót alakítanának ki, 
  • egyáltalán nem lennének parkolók a parkban.

A szabadtéri színpad épületét is megújítanák, amely magában foglalná a leromlott állapotú melléképületek bontását.

A két koncepcióterv között a tóhoz vezető sétányok irányában és a víz fölé nyúló stégek elhelyezkedésében látható némi különbség, illetve az egyik terv szerint egy kutyás parkrészt is létrehoznának.

A koncepció továbbá magában foglalja a zöldfelületek fejlesztését, a park biodiverzitásának növelését, a rekreációs tevékenységek színhelyének létrehozását és a kerttörténeti értékek megóvását.

A Feneketlen tavi közpark egészének felújítására egy hosszabb folyamat keretében, ütemezetten, az egyes részfeladatok további egyeztetésével a rendelkezésre álló önkormányzati forrásokhoz igazodva kerülhet sor a Fővárosi Önkormányzat és XI. kerületi önkormányzat együttműködésében.

Ennek első lépésként a játszóteret újítják fel 2024. nyarán, melynek beérkezett lakossági visszajelzések és a kerületi önkormányzat észrevételei alapján módosított, véglegesített kiviteli terveit február 21-én tették közzé.

A Villányi út felőli pihenőparki részt a tervek szerint 2024. év második felében újítják fel, ennek részletes terveit szintén véleményezésre bocsátják.