Sztojka Attila, romaügyi kormánybiztos, egyben fideszes parlamenti képviselő a Farkas Flórián vezette Lungo Dromot tartja egyes számú riválisának a nemzetiségi választásokon. (Ezeket az önkormányzati választásokkal és az EP-választásokkal egy időben tartják idén június 9-én.)

Minderre abból lehet következtetni, hogy „soha többet Farkas Flórián, soha többet Lungo Drom” – írta ki Facebook-oldalára egy bejegyzésben a Sztojka Attila által vezetett Cigány Közösségek Szövetsége (CiKöSz).

A bejegyzést kiszúró Népszava azt is hozzáteszi: a CiKöSz nem titkolt célja, hogy többséget szerezzen az Országos Roma Önkormányzatban (ORÖ).

Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke az utóbbi időben perifériára szorult a Fideszben: a szervezet ennek ellenére a mai napig nem oszlott fel. Forráshiány miatt még az is felmerült, hogy a Lungo Drom ne vegyen részt a roma választáson.

Mindeközben az ORÖ működőképessége közben továbbra sem biztosított. Többek között azért, mert:

  • máig nem jutottak hozzá a 2023-as harmadik és negyedik negyedévre járó költségvetési támogatáshoz;
  • hivatalának munkatársai október óta fizetés nélkül végzik a munkájukat;
  • a képviselők hat hónapja nem kapnak tiszteletdíjat;
  • a Dohány utcai székház közműszámláit sem tudják kifizetni.

Pintér Sándor belügyminiszter novemberben azt ígérte, hogy személyesen néz utána az ORÖ ügyének. A Belügyminisztérium korábbi, Farkas Flóriánhoz köthető programok miatt több mint 1 milliárd forint visszafizetését követeli az ORÖ-től.