Az elmúlt évek tapasztalatai alapján Európa versenyképessége elmaradt az Egyesült Államoktól és Ázsiától, így az elsődleges hangsúly az Unió felzárkóztatása lesz a magyar EU-elnökség alatt – mondta Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek tanácskozását (ECOFIN) követően Luxemburgban

A tárcavezető hangsúlyozta, magyar részről támogatni fogják az uniós országok közötti adóügyi együttműködés erősítését, de a blokkosodást szorgalmazó törekvéseket.

A találkozón említés esett az európai iparpolitikáról is, amely nagy jelentőséggel bír a kontinens versenyképessége szempontjából. 

A jelenlegi uniós vezetés már a blokkosodás irányába halad, most például büntetővámokkal sújtaná a keleti elektromos autógyártókat

– jelentette ki a pénzügyminiszter. 

A magyar álláspont szerint elzárkózás helyett az összefogás politikájára van szükség a világgazdaságban, így az elnökség elutasítja a büntetővámokat.

Az európai versenyképesség javítását és tagállami költségvetési bevételek megszilárdítását egyaránt elősegítheti az az „Áfa a digitális korban” javaslatcsomag, amelynek lényege az EU-ban tevékenykedő cégek versenyképességének növelése az adminisztratív költségek csökkentése és a digitalizáció erősítése által.

Varga Mihály szerint ezt eddig még egy  tagállam aggályai miatt nem tudták elfogadni. Ezzel együtt bíznak abban, hogy a magyar uniós elnökség alatt sikerül egy minden tagállam számára elfogadható kompromisszumos megoldást kidolgozniuk.

Az ülés során áttekintették a helyreállítási program végrehajtását is, amely kapcsán Varga Mihály leszögezte, a program (szemben az eredeti céljával, a járvány okozta károk gyors helyreállításával) már évek óta csak húzódik.

források kifizetése lassú és bürokratikus, és az elmúlt években politikai zsarolások tárgyává is tették, miközben más fronton, például a magyar határvédelmi rendszer miatt pénzbírsággal sújtják az országot. A tárcavezető kiemelte, az elnökség álláspontja világos, bírság helyett uniós hozzájárulás jár Magyarországnak, mivel az ország már 700 milliárd forintot fordított schengeni határok védelmére, miközben az uniós hozzájárulás mértéke alig haladja meg az 1 százalékot.

Mit hoz a magyar uniós elnökség? – 1. rész

Július elsejétől, hat hónapon át - 13 év elteltével ismét - Magyarország tölti be az unió soros elnökének tisztségét. A magyar elnökség a versenyképesség javítására, a migrációs kérdésekre, a kohéziós politikára és a mezőgazdaságra koncentrál. Az Economx és az EU Monitor három részes cikksorozattal mutatja be a következő félév várható eseményeit. Bővebben>>>