Budapest 2008 után újra elnyerte az Európai Bizottság díját a tavalyi Európai Mobilitási Hét keretében megvalósult programokért és fejlesztésekért – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A brüsszeli díjátadón a szakmai zsűri méltatta a főváros erőfeszítéseit a közlekedésbiztonság növeléséért, a kerékpározók és a gyalogosok előtt megnyitott terek kiterjesztéséért, valamint az energiahatékony közlekedési eszközök népszerűsítéséért – áll a Népszavához eljuttatott közleményben

Az Európai Bizottság által évente meghirdetett Mobilitási Hét célja népszerűbbé és elérhetőbbé tenni a fenntartható közlekedést.

Tavaly szeptember 16. és 22. között 21 európai ország 64 városa tartott, közülük választották legjobbnak a főváros és a BKK közös szervezésében létrejött eseményt.

A díj egyben az elmúlt időszakban lezajlott fejlesztések elismerése is.

Tömegeket vonzott az esemény

A közlemény szerint a program idején Budapesten rendkívül látogatott volt a BKK közreműködésével szervezett autómentes hétvége, valamint a hétköznap megtartott európai autómentes nap, melyen Karácsony Gergely főpolgármester bemutatta a pesti alsó rakpart emberbarát és zöld megújításának terveit.

A tavaly szeptemberi események a korábbiaknál több embert szólítottak meg, a kampány ideje alatt átadott fejlesztések pedig elsősorban a külsőbb kerületekben gyalog és kerékpárral közlekedők biztonságát szolgálták. A rendezvények mellett a főváros a Budapest Közút kivitelezésében 9 kilométeren táblázott ki forgalomcsillapított kerékpárosbarát útvonalakat az Örs vezér tere, Csömör, Sashalom és a Szilaspatak, valamint Rákosmente irányába. 800 méter hosszan nyitott kerékpársávval tették biztonságosabbá a Római partra vezető Gázgyár utcát, valamint új gyalogátkelőt építettek a Zugligeti és a Zalai út kereszteződésében, egy bölcsőde közvetlen közelében – sorolta a Budapesti Közlekedési Központ.

Az Európai Mobilitási Hét díjának ismételt elnyeréséhez a következő fejlesztések járultak hozzá:

  • Új járművek érkeztek, valamint érkeznek a következő években a városba,
  • fejlődött a BudapestGO,
  • a Lánchíd felújítása után, a budapestiek véleménye alapján megváltozott forgalmi rend hozzájárul a közösségi közlekedés, a kerékpározás és egyéb mikromobilitási módok előnyben részesítéséhez,
  • a város számos pontján új gyalogátkelőhelyek és kerékpársávok létesültek,
  • a MOL Bubi szolgáltatás bővítése, valamint az új MOL Bubi állomások és a kerékpárok számának növelése,
  • és az infrastruktúra-fejlesztések mellett a Budapesti Mobilitási Terv felülvizsgálata és a közlekedésbiztonsági stratégia elfogadása.