Az Európai Számvevőszék jelentése szerint az unió 2015 óta a kockázatitőke-befektetések szintje alacsonyabb az unióban, mint az MI terén vezető két másik régióban, az Egyesült Államokban és Kínában.

Kiemelték, hogy az Egyesült Államok és az EU mesterséges intelligenciát érintő beruházásai közötti különbség 2018 és 2020 között több mint a kétszeresére nőtt, 

az EU több mint 10 milliárd euróval lemaradt az Egyesült Államoktól.

Az mesterséges intelligenciára vonatkozó tervek eddig csak szerény összegben mozgósítottak uniós tőketámogatást az újítók számára. Az egységes adatpiac megvalósítását célzó, új keletű uniós intézkedések még kezdeti szakaszban járnak, és nem tudják azonnal fellendíteni az MI-re irányuló beruházásokat – írták az elsősorban az EU pénzügyei fölött őrködő testület tagjai.

A mesterséges intelligencia terén olyan verseny zajlik, amelynél fennáll az a kockázat, hogy a nyertes mindent visz. Ha az unió valóban meg akarja valósítani törekvéseit, akkor az Európai Bizottságnak és a tagállamoknak nagyobb sebességre kell kapcsolniuk, hogy eredményesebb összefogással, lehetőségeiket kiaknázva sikert érjenek el a nagyszabású technológiai forradalomban

– fogalmaztak.

A jövőre nézve az erősebb irányítás, valamint a több és célzottabb köz- és magánberuházás kiemelkedő fontosságú lesz, ha az Európai Unió meg akarja valósítani a mesterséges intelligenciával kapcsolatos törekvéseit – emelték ki. Az Európai Bizottságnak pedig többet kell tennie azért, hogy az MI-vonatkozású, uniós finanszírozású kutatási projektek eredményei teljes mértékben kereskedelmi forgalomba kerüljenek, illetve más módon hasznosuljanak – tették hozzá az uniós számvevők az MTI szerint.