A francia EP-választáson fölényes sikert arató Nemzeti Tömörülés (RN) is csatlakozhat a Patrióták Európáért nevű pártcsaládhoz, így az Orbán Viktor által alapított frakció a harmadik legnagyobb erővé válhat az az Európai Parlamentben – írja a Politico. 

A Marine Le Pen vezette RN 30 képviselő eddig az Identitás és Demokrácia (ID) csoportot erősítették, a portálnak két ID-képviselő és egy ID-tisztviselő állította: a szélsőjobboldali párt európai politikai átpártolnak a Patriótákhoz.

Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés miniszterelnök jelöltje és EP-képviselője is utalt rá a vasárnapi beszédében, hogy szívesen csatlakoznának a Patriótákhoz.

Orbán Balázs, a magyar miniszterelnök politikai igazgatója nem nyilatkozott a csatlakozásról, de sokat sejtetően elmondta:

Szeretnénk gyorsan a harmadik legnagyobb párttá válni.

Ezt követően Hidvégi Balázs, az Európai Parlament független képviselője, a Fidesz korábbi kommunikációs igazgatója hétfőn délelőtt megerősítette: az RN is csatlakozik a Patrióták Európáért frakcióhoz.

Orbán Viktor, Herbert Kickl és Andrej Babis, a Fidesz, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a cseh Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) elnöke június 30-án jelentették be, hogy új pártcsaládot hoznak létre Patrióták Európáért néven.

A múlt hét elején a a portugál Chega párt és a spanyol Vox is úgy nyilatkozott,  hogy csatlakozna az Orbánék által alapított pártcsaládhoz.

Pénteken a novemberi hollandiai választásokon győztes Szabadságpárt (PVV) vezetője, Geert Wilders is jelezte a társulási szándékát, a hétvégén pedig Dán Néppárt (DF) képviselői is elmondták, hogy csatlakozni fognak a Patriótákhoz.

Két alapvető feltételnek kell teljesülnie egy EP-frakció alapításához:

  • legalább 23 európai parlamenti képviselőre van szükség,
  • illetve legalább hét tagállam képviselőinek kell összefogniuk a képviselőcsoport megalakításához.

A 23 képviselő már az alapító hármak révén összejött, szombaton pedig – a DF csatlakozásával – a második kritérium is teljesült.  

Eddig az Európai Néppárt  (EPP) és az európai szocialisták (S&D) után 2019 óta az Emmanuel Macron dominálta liberális Renew volt  a harmadik legnagyobb erő az EP-ben, azonban a Le Pen pártjának a csatlakozásával 79 képviselővel, a Patrióták Európáért lesz a harmadik legnagyobb frakció.

A Politico információi alapján a  Matteo Salvini vezette Északi Liga nyolc EP-képviselő is csatlakozni fog az új pártcsaládhoz.

Az ID munkatársai szerint formálisan hétfő délután jelentik be az új frakció elindítását.