Szavazásra jogosult, aki a választás napjáig betölti a 18. életévét vagy 18. életévének betöltése előtt házasságot köt; Magyarországon lakóhellyel rendelkező magyar vagy uniós polgár; magyar állampolgárként sem Magyarországon, sem az Európai Unió területén nem rendelkezik lakóhellyel; bíróság jogerős döntéssel nem tiltotta el a választójogától.

Az Európai Parlament képviselőinek megválasztásakor az uniós szabályozás alapján minden tagország választási rendszerének biztosítania kell az arányos képviseletet, ami azt jelenti, hogy az egyes pártokból megválasztott tagok száma a párt által megszerzett szavazatok arányától függ – tájékoztatnak az európai választások honlapján.

Magyarországon úgynevezett zárt listás szavazás zajlik, ami azt jelenti, hogy a listáról a jelöltek a párt által eredetileg bejelentett sorrendben jutnak mandátumhoz. A szavazók 21 európai parlamenti képviselőt választanak majd, ugyanannyit, mint a 2019-es választásokkor.  

Ezeket a dokumentumokat mindenképp vigye magával 

A 2024. június 9-i európai parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választáson a választópolgárok reggel 6 és este 19 óra között adhatják le szavazatukat Magyarország 10.119 szavazókörének valamelyikében.

választópolgároknak a szavazás előtt igazolniuk kell személyazonosságukat, valamint lakcímüket vagy személyi azonosítójukat, amelyet a lakcímkártya tartalmaz.

Szavazni kizárólag érvényes személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel lehet.

A személyazonosság igazolására alkalmas továbbá az Európai Unió más tagállama által kiállított érvényes, fényképes személyi okmány is – közölte a Nemzeti Választási Iroda

A szavazás helyszíne

A választásokon az arra jogosult elsődlegesen a lakcíme szerinti szavazókörben szavazhat. Az önkormányzati választásokon a tartózkodási helyén is szavazhat, amennyiben a választás kitűzését megelőzően legalább 30 nappal tartózkodási helyet létesített és ez a választás napján még érvényes.

A szavazóhelyiségben az az állampolgár szavazhat, aki bemutatta érvényes személyi okmányait és a szavazóköri névjegyzékben is szerepel.

A közös eljárásban megrendezésre kerülő európai parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választáson újdonság, hogy a választópolgárnak csak egy helyen kell aláírnia a névjegyzéket, ezt követően adja át a szavazatszámláló bizottság a választó részére mindazon választás szavazólapjait, amelyeken szavazni jogosult. 

Fontos, hogy a nemzetiségi választás szavazólapjait a zöld borítékba kell helyezni, és azt le is kell zárni, e nélkül a szavazólap érvénytelen lesz. 

Ha külföldön tartózkodik, így szavazhat

Az európai parlamenti választáson a választópolgároknak lehetőségük van Magyarország 147 külképviseletének valamelyikén leadni szavazatukat, amennyiben május 31-én 16 óráig benyújtották a külképviseleti névjegyzékbe vételi kérelmüket.

A külképviseleti szavazás során a választópolgárnak elegendő csupán a személyazonosságát igazolnia, a lakcímét igazoló dokumentumot vagy személyi azonosítóját nem kell bemutatnia.

A külképviseleti szavazás idejével kapcsolatban a Nemzeti Választási Iroda honlapján tájékozódhat. 

Azok a választópolgárok, akik Magyarország külképviseletein vagy levélben szavaznak, illetve nem a tartózkodási helyükre kérték átjelentkezésüket, kizárólag az európai parlamenti választáson tudnak voksolni, így csupán egy szavazólapot kapnak.

Több szavazólapot tud majd kitölteni 

Az európai parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választásra összesen 10.025 féle szavazólap készült el.

A fővárosban a választópolgárok

 • a főpolgármesterre;
 • a kerületi polgármesterre;
 • a települési egyéni választókerületi képviselőre;
 • a fővárosi listára;
 • valamint az európai parlamenti választáson állított pártlistákra adhatják le szavazatukat.

Ez azt jelenti, hogy a budapesti szavazók minimum 5 szavazólapot kapnak a választáson, a fővárosi nemzetiségi választópolgárok azonban – mivel a települési, területi és az országos nemzetiségi választáson is szavazhatnak – akár nyolc szavazólapot is kaphatnak. 

A megyei jogú városokban a választópolgárok

 • a polgármesterre;
 • a települési egyéni választókerületi képviselőre és
 • az európai parlamenti párlistákra szavazhatnak.

Amennyiben a választáson valaki nemzetiségi választópolgárként vesz részt, a fenti 3 szavazólapon túl további 3 – települési, területi, országos nemzetiségi – szavazólapot is kaphat. 

A 10 ezer fő alatti és feletti településeken a választópolgárok minimum 4 és maximum 7 szavazólapot kaphatnak. A szavazáson ugyanis a választópolgárok leadhatják voksukat

 • a polgármesterre;
 • a települési kislistás egyéni választókerületi képviselőre;
 • a vármegyei listára;
 • és szavazhatnak az európai parlament pártlistáira is.

A nemzetiségi választópolgárok az említett 4 szavazólap mellett ezeken a településeken is plusz három szavazólapot kaphatnak még. 

Este 8-tól már közlik az eredményeket 

A szavazás lezárultát követően, este 19 óra után kezdődik meg a leadott szavazatok számlálása. 

helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás vonatkozásában a Nemzeti Választási Iroda – a szavazólapok feldolgozottságának függvényében – várhatóan este 20 órától kezdi meg az eredmények közlését.

Az európai parlamenti választás esetében a választási eljárásról szóló törvény értelmében este 23 óra után kezdődhet meg a hivatalos eredmények közlése, mivel Olaszországban eddig tart a szavazás. A június 9-i választások részvételi adatai és eredményei a www.valasztas.hu oldalon követhetőek nyomon.

Az NVI az előzetes eredmény-adatokat a valasztas.hu oldalon folyamatosan fogja közzétenni, a nagy adathalmazra tekintettel azonban az adatösszesítést végző háttérendszerből történő adatátadás időpontja és a tényleges megjelenés között várhatóan 10-15 perc fog eltelni.