Megnehezítette a kormány azoknak a katonáknak az elhelyezkedését, akiket az év elején indult nagy elbocsátási hullámban küldtek el – derült ki egy kormányhatározatból, amelyben rögzítik az állami szférában dolgozók létszámával vagy juttatásaival kapcsolatos döntéseket.

Tartalmukat nem hozzák nyilvánosságra, pedig akár több tízezer embert is érinthetnek.

Annyi bizonyos, hogy csak külön engedéllyel helyezkedhettek el kormányzati szervnél az év elején kirúgott 45 év feletti katonák. A jogszabály az igazgatási szerveknél, valamint a kormány és a miniszterek irányítása alá tartozó szerveknél való elhelyezkedést köti engedélyhez. Ez azt jelenti, hogy az érintettek többsége kénytelen volt a piacon munkát keresni, miközben a tudásukat az állami szerveknél inkább hasznosíthatták volna.

Az rtl.hu által megismert határozat szerint

azok a katonák, akiket az év eleji elbocsátási hullámot lehetővé tevő rendelet alapján küldtek el, csak előzetes kormányzati engedéllyel helyezkedhettek el a kormányzati igazgatási szerveknél, valamint a kormány és a miniszterek felügyelete alá tartozó szerveknél.

 

A szabály minden munkaviszonyra irányuló egyezségre vonatkozik, azaz a kinevezések, a szerződéskötések és az egyéb megállapodások is engedélykötelesek.

A kirúgási hullámot egy rendelet tette lehetővé, a honvédelmi miniszter elküldhette azokat a 45 év feletti katonákat, akik legalább 25 év szolgálati jogviszonnyal rendelkeztek.

Nem lehet tudni, hogy pontosan hány katona távozott így, de becslések szerint 1800-an lehetnek. Nem sokkal később persze kiderült, hogy a döntés sokak esetében elhamarkodott volt, a honvédség ugyanis megpróbált jó néhány katonát visszafoglalkoztatni. Az érintettek bizonyos esetekben tartalékosként ismét kaptak munkát.

A honvédség most mégis visszavenné elbocsátott katonáit

Több leszerelt katonának lesz lehetősége a visszatérésre, a Honvédelmi Minisztérium a területvédelmi tartalékos rendszer fejlesztésében, a honvédelmi tárgyak oktatásában, a védelmi ipari feladatokban és a védelmi igazgatás területén adna lehetőséget a továbbfoglalkoztatásra. Bővebben >>>

A piacon nem könnyű 25 évnyi katonai tapasztalattal elhelyezkedni.

Az rtl.hu megkereste az ORFK-t, hogy megtudja, hány esetben jelentkeztek náluk elbocsátott katonák, de kérdéseire nem érkezett válasz, pedig logikus lenne, hogy a katonák a szaktudásukkal a rendőrségnél folytassák pályájukat. A nem nyilvános határozat egyik pontja ráadásul azt is kimondja, hogy bizonyos esetekben még engedéllyel sem lehet állami szerveknél foglalkoztatni az elbocsátott katonákat.

Az rtl.hu megkereste a Honvédelmi Minisztériumot is, hogy megtudja, mi indokolja az elküldött katonákra vonatkozó nehezítést, de kérdéseire innen sem érkezett válasz. A kormány feltehetően rendelkezik friss adatokkal: a rendelet alapján ugyanis a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal ellenőrzi, hogy betartják-e a jogszabályt, és erről havonta tájékoztatja is a kabinetet.

A váratlan kirúgási hullám nem kedvez a pálya népszerűségének, miközben javában zajlik a toborzás és az sem, hogy az egyik beterjesztett alkotmánymódosító-javaslat szerint a hivatásos katonáknak nem lehet majd szakszervezetük sem, a jövőben a katonák jogállásáról a miniszter dönthetne.