Egy reptéren nem sokat látni a nyüzsgésen kívül, létezik viszont egy hely, mely kimondottan a repülőgépeket szerető, azokat fotókon megörökíteni kívánók számára ideális – a Cargo-domb.

Lényegében a Liszt Ferenc Repülőtér kerítése és a lakóövezet között fekszik az úgynevezett spotterhely, azaz a kimondottan fotókat, videókat készítők számára alkalmas terület.

A repülőfotósok többnyire ritkán látott géptípusokra vagy a hazánkban kis számban leszálló légitársaságok gépeire vadásznak, de sokak a különleges pillanatokat örökítik meg, például az érkező gépet landolás közben elkapni, de magát az egész leszállást videón megörökíteni is fantasztikus – írja a Veol.

A folyamatos légi forgalom miatt egyesek mobillal a kezükben előre tudják, mely percben honnan, milyen társaság gépe várható. A dokumentálás mellett a profibbak művészi szintre fejleszthetik ügyességüket, ők már egymással is megosztják a világhálón fotóikat, videóikat. Ha pedig nagyon ritka gép érkezése várható – arról már előre tudnak, ilyenkor tömegek állnak a kerítés mellett vagy a dombon.

Ilyenkor érdemes kimenni

Spontán nekivágni egy repülőfotózásnak nem érdemes, először is nem árt, ha napos időben érkezik a csapat, sőt kimondottan csak akkor érdemes felmenni. Előny, ha minél nagyobb távolságot befogni képes objektív van kéznél, hogy a legapróbb részletek mind kivehetők, élesek legyenek az alkotásokon. 

A Cargo-domb és környéke jól ismert. Nagy előnye, hogy teljesen legálisan birtokba vehető, itt semmiféle engedély nem szükséges a fotózáshoz, videózáshoz. 

Megközelíteni sem bonyolult

Autóval az Üllői úton, az 560-as házszám után balra, a Honvéd utcára kanyarodva, s azon végigautózva a Május 1. téri, Szemeretelep vasúti megállóhely melletti sorompón áthaladva nyílik a Zemplén utca, aminek végén balra kell fordulni a Csap utcába. Egy derékszögű kanyarban feltűnik a Cargo-domb.

Vonattal több átszállással, mégis könnyen lehet megközelíteni a megfigyelőhelyet. Ha Budapest-Kelenföldön átszállunk egy S36-os vonatra, utazzunk vele Kőbánya-Kispestig, s onnan egy S50-es személyvonattal Szemeretelep megállóig. Onnantól lényegében ugyanaz az útvonal, mint autóval. A Zemplén utca végéig is elsétálhatunk, meg fogjuk találni.