A Volánbusz dolgozóinak 20-40 százaléka már visszajelezte, hogy támogatja a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (Szaksz) bérharcát, és kész sztrájkolni, ha a munkáltató kedvezőtlen béremelési ajánlatot tesz - nyilatkozta a Népszava kérdésére Dobi István szakszervezeti elnök.

A Szaksz elnöke szerint, ahol most 40 százalékos a támogatottság, ott biztosan meglesz a 60 százalékos összefogás, ahol 20 százalékos, ott pedig „rá kell kapcsolni”.

A támogatói aláírásgyűjtés legkésőbb január 16-áig tart, mivel a Volánbusz aznap közli majd a jövő évi bérfejlesztési ajánlatát. Az ajánlat és a sztrájk támogatottsága alapján dől majd el, hogy lesz-e újabb kétnapos munkabeszüntetés január 28-án és 29-én. A szakszervezeti vezető arról beszélt, hogy csak akkor ad ki egy következő sztrájkfelhívást a december 10-11-i kétnapos sztrájk után, ha a 17 ezer autóbusz vezető legalább 60 százaléka egyetért a bérköveteléssel, és részt is vesz a munkabeszüntetésben.

A decemberi sztrájkról a szakszervezet úgy nyilatkozott, hogy a munkavállalók körülbelül 65 százaléka támogatta a nyomásgyakorlást, a Volánbusz azonban azt közölte, hogy a teljes dolgozói állománynak csak a 14 százaléka vett részt az akcióban.

Dobi István erre most úgy reagált, hogy szerinte az igazság nem derült ki, mert „letiltották a Volánbusz központjában az adatszolgáltatást”, a cég pedig nem közölte, hogy pontosan hány járat maradt ki a sztrájk alatt.