Megdöbbentő rendőrgyilkossággal kezdődött az év a XI. kerületben januárban: 2016 óta ez volt az első rendőrgyilkosság az országban. Egy 29 éves rendőrt, Baumann Pétert, a BRFK főtörzsőrmesterét és két társát Sz. Szilárd megkéselte, Baumann Péter a kórházba szállítás után elhunyt.

A rendőröket egy Lecke utcai társasház lakói hívták ki, miután az elkövető megpróbált betörni egyik szomszédja lakásába. A támadó férfi elmeállapota már a kezdetektől kérdéseket vetett fel, ezért az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe vitték megfigyelésre, majd a bíróság elrendelte előzetes kényszergyógykezelését. Az elkövető tehát nem beszámítható. 

A Schadl – Völner ügy

A teljes magyar média élénken követte 2023-ban a Schadl - Völner ügyet. A vád szerint Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke 2018 májusát megelőzően, korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pállal, az Igazságügyi Minisztérium akkori parlamenti államtitkárával.

Ennek keretében Schadl György jogtalan előnyként rendszeresen készpénzt – 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot – adott a politikusnak, aki ezért az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását az őt vesztegető személy érdekeinek megfelelően gyakorolta.

Az ügynek 22 vádlottja van, köztük több olyan személy, akik önálló bírósági végrehajtói kinevezést kaptak, és ezért cserébe a végrehajtói irodájuk működéséből őket illető osztalékot részben, vagy teljes egészében visszaadták.

A hat végrehajtó másfél és két év közötti, próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kapott, és öt évre eltiltották őket a végrehajtói munkától, ám a fővádlottak ellen tovább folyik az eljárás.

Az ügyészség Schadlra tíz év, Völnerre nyolc év börtönbüntetést, illetve 200 millió, valamint 25 millió forintos pénzbüntetést kér.

Egy gyilkossági ügy 1998-ból

Hasonló élénk érdeklődés követte a Fenyő János médiavállalkozó 1998-as meggyilkolása miatti, Gyárfás Tamás és Portik Tamás ellen zajló büntetőpert.

Mind az ügyészi, mint a védői beszédek már elhangoztak, a vádhatóság szerint Fenyőt Jozef Rohác szlovák bérgyilkos ölte meg, akit Portik Tamás, a közismert maffiózó bízott meg a feladattal, Gyárfás Tamás pedig a felbujtó volt. 

2017-ben Rohácot életfogytiglanra ítélték, 2018-ban pedig meggyanúsították Gyárfást és Portikot, egy évre rá vádat is emeltek ellenük. Gyárfás tagadja a vádat, Portik pedig össze-vissza beszél.

Esztergom, Árpád-híd, VV Fanni

Szeptember egy esztergomi férfi a háza felrobbantásával fenyegetőzött, és bár a hamarosan kiérkező túsztárgyaló megpróbálta lebeszélni tervéről, végül beváltotta ígéretét: egy flexszel belevágott egy gáztartályba, miután veszélyes vegyi anyagokat locsolt szét. Az így bekövetkezett robbanásban ő és egy rendőr is életét vesztette.

Július elsején brutális közlekedési baleset történt az Árpád hídon. Egy Mercedes sofőrje két BMW-vel kezdett spontán utcai versenyzésbe a Róbert Károly körút Teve utcai kereszteződésétől az Árpád hídig.

Az elöl haladó Mercedes 137 km/h-val hajtott fel az Árpád hídra a megengedett 70 helyett, amikor a sofőr elvesztette az uralmát az autó felett, majd többször megpördült, és átszakítva a szalagkorlátot, elgázolt egy biciklist. A 26 éves kerékpáros életét már nem lehetett megmenteni.

A VV Fanni-ügy, vagy Novozánszki Fanni-gyilkosság ügyében is megszületett 2023-ban a jogerős ítélet, az elkövetőt húsz év fegyházra ítéltek. Az ügy egyike azon magyarországi emberölési ügyeknek, amelyben az elkövetőt a sértett holttestének hiányában is bűnösnek találták. A bíróság ítélete szerint a gyilkos a pénzéért ölte meg a lányt.

Egyetemista fegyveres merénylő gyilkolt a prágai egyetemnél

Lőfegyveres incidens történt csütörtökön a prágai Károly Egyetem filozófia intézeténél, a Jan Palach téren, többen életüket vesztették és több tucatnyian megsebesültek – közölte a helyi rendőrség, amely szerint egy támadó követte el a cselekményt. Bővebben --->