Öt év letöltendőt is kaphatnak azok az állatkínzók, akik a fővárosi parkokban, erdőkben, közterületen próbálják elpusztítani a házi kedvenceket eldobált szöges virslikkel mérgezett kolbászokkal. A Magyar Nemzet azt írja, az elkövetőket még az állatvédelmi törvény szigorítása sem tartja vissza.

Az idei év kimagaslik az állatmérgezésekre tett próbálkozások tekintetében

A közösségi hálón működő fővárosi lakossági csoportok ontják magukból a figyelmeztető posztokat, hogy hol és milyen csalétkeket helyeztek ki a kutyák számára ismeretlenek. Számos esetben a kisállat elpusztul – részletezi a Metropol.

Tavasz óta Józsefvárosban rendszeresen szórnak szét virslikbe elrejtett szögeket. A XVIII. kerületben tepertőbe rejtenek csavarokat, és ezt szórják szét csalétekként a Péterhalmi erdőben, és csaknem félszáz állat sérült meg emiatt.

A Várnegyedben és Ferencvárosban patkányméreggel próbálkoznak az elkövetők, de például a Boráros téri kutyafuttatóban sósavval leöntött húsdarabokat találtak a gazdik, a vegyi anyag hatására több kutyus is ellátásra szorult. Kőbányán, a Harmat utcai futtatóban mérgezett csontokat szórt ki egy ismeretlen, de a Margitsziget és Óbuda egyes területein is jobb az óvatosság.

Tudunk erről a súlyos problémáról. A közelmúltban Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos azzal keresett meg, hogy szervezzünk meg egy figyelemfelkeltő állatvédelmi kampányt, mert rengeteg jelzést kaptunk ezzel kapcsolatban. Jelenleg a kampányon dolgozunk, ami szeptemberben indulhat

– mondta Dódity Gabriella fővárosi képviselő.  

Ovádi Péter állatvédelmi kormánybiztos a közösségi oldalán arra hívta fel a figyelmet, hogy 2022. január 1-től a büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha az állatkínzást méreg alkalmazásával vagy az állat elpusztítására alkalmas csalétek kihelyezésével több állat pusztulását okozva követik el.

Fontos tudni, hogy már a bűncselekményre irányuló előkészület is büntetendő.

A kutyafáját, itt a toklász veszély

Az állattartók számára fontos veszélyre hívták fel a figyelmet: nemcsak a vidéken élő házi kedvencek testi épségét kell óvni a toklásztól. Bővebben >>>