Merker Dávid szerint ezres nagyságrendű lehet a szavazatvesztés amiatt, mert úgy érvénytelenítettek voksokat, hogy két iksz volt a szavazólapon, miközben a szavazatok érvényesek voltak, hiszen a másodikat a még versenyben lévő Vitézy Dávidra húzták be Szentkirályi Alexandra mellett.

A budapesti lista 4. helyén szereplő szociológus úgy véli, hogy a szavazókörökben erről a szabályról sokaknak nem lehetett tudomása, mert későn értesítették a bizottságokat – indokolta az Indexnek Vitézy Dávid csapata, miért kérnek újraszámlálást, és mi lehet a magyarázata a 24 ezer érvénytelen szavazatnak. 

Merker Dávid szerint a részvételi adatok és a területi mintázatok nekik kedveztek. Adataik szerint, ahol Karácsony Gergely korábban jól szerepelt, ott a részvétel alapján elmondható, hogy sokkal kisebb volt a szavazatok számának emelkedése. 1-1,5 százalékos győzelemre számítottak, ezt írták felül az érvénytelen szavazatok. „Egy ponton megborult a modell, látszott, hogy valami nem stimmel”.

Például voltak olyan szavazókörök, amelyeket a kerületi polgármesteri választáson induló Wintermantel Zsolt nyert meg, de Vitézy Dávid elvesztett Karácsony Gergellyel szemben 

– fogalmazott Merker Dávid, hozzátéve, hogy a VII. és IV. kerületben adták le a legtöbb, kirívóan magas arányú érvénytelen szavazatot a fővárosi listás voksokhoz képest. Ezért Merkerék megvizsgálták a szavazólapokat, és azt látták, ahol rendesen ki volt húzva Szentkirályi Alexandra neve, ott nagyon alacsony volt az érvénytelen szavazatok aránya, ahol pedig nem, ott nőtt, vagy kiugróan magas volt. Volt, ahol csak nyomdahibának tűnt Szentkirályi kihúzása a szavazólapról. 

Az eredmények szerint rendkívül szoros küzdelemben Karácsony Gergely győzött Budapesten. A regnáló főpolgármester 371 467 szavazatot gyűjtött (47,53 százalék), míg kihívójára, Vitézy Dávidra 371 143-an voksoltak (47,49 százalék).