„A Rákosrendező területén megvalósuló ingatlanfejlesztést a főváros azzal a feltétellel támogatja, hogy annak részeként legalább tízezer, a magyarok számára megfizethető lakásnak is kell épülnie” – áll a Fővárosi Közgyűlés többsége által elfogadott határozatban.

A határozat szerint Budapest több feltételt is kiszabott ahhoz, hogy teljes mértékben támogassák a beruházást. A közgyűlés többsége által támogatott előterjesztésben többek közt ezek a feltételek állnak:

  • a területen barnamezős beruházásként a 21. század városfejlesztési kihívásaira választ adó, klímatudatos és fenntartható, vegyes funkciójú ingatlanfejlesztés valósuljon meg;
  • a megvalósuló ingatlanfejlesztés klímasemleges legyen, ennek keretében zéró karbon épületekkel;
  • az ingatlanfejlesztés ne veszélyeztesse Budapest – a Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út helyszín világörökségi státuszát;
  • 90 méternél magasabb épület ne épüljön Rákosrendezőn.

A főváros emellett közel 30 hektár zöldfelületet, valamint a Rákospatak érintett részének teljes körű revitalizációját, illetve a csapadékvíz helyben történő hasznosítását is kéri a kormánytól. A határozatnak egyébként nincs valós következménye, de tárgyalási alapot ad Karácsony Gergelynek a kormánnyal való egyeztetésekhez.

„Rákosdubaj": ahol már épül, ott óriási balhét csinált

Budapestnek ma megfizethető otthonokra, és egy élhető, a 21. századi kihívásokra választ adó városrészre van leginkább szüksége – hangsúlyozta Karácsony Gergely főpolgármester.